Een opmerkelijke faux pas van zakenbank Goldman Sachs. Op 27 november kwam er een koopaanbeveling voor goud. Twee dagen later was het advies opeens verkopen, om te profiteren van herstel van de dollar. What a difference a day makes...

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Volgens Goldman Sachs analist Oscar Cabrera is goud is koopwaardig en kan het edelmetaal in 2008 doorstijgen naar een gemiddelde prijs van 800 dollar. Dit lijkt een voorzichtige prognose, aangezien we nu op al op circa 785 dollar staan. Echter, dat is wel een stijging van 16 procent ten opzichte van het gemiddelde dit jaar. "We see upside risks to our forecast", voegde hij er nog optimistisch aan toe.

Forse daling

Twee dagen later, donderdag 29 november, kwam Chief Economist Jim O'Neill echter met een heel andere boodschap. Nog voor de zomer van 2008 zakt de goudprijs door de 770 dollargrens om vervolgens fors te dalen naar niveaus tussen 600 en 650 dollar. "We think gold's gone a long, long way and we think it's due for a 15 to 20 percent move down", aldus O'Neill. Leuk, als je net ingestapt bent.

Nog opmerkelijker is de argumentatie van Jim O'Neill om goudposities te verkopen. Er kan zo geprofiteerd worden van een "stabilisatie" (lees herstel) van de Amerikaanse dollar. Goud en zilver worden door beleggers nu juist als vluchthaven gebruikt om dollar- en inflatierisico’s af te dekken. En dat die risico’s aanzienlijk zijn, kunt u dagelijks in de krant of op internet lezen.

Politiek correct

De visie van O'Neill is in ieder geval het meest politiek correct. Officieel heeft de VS nog altijd een "strong dollar policy", als we minister van financiën en oud Goldman Sachs topman Hank Paulson moeten geloven. Dezelfde Paulson bagatelliseerde maandenlang de subprime-crisis en presenteert nu een noodplan om te voorkomen dat 2 miljoen Amerikanen uit hun huis worden gezet.

Steeds meer financiële instellingen verwachten dat de kredietcrisis zeker tot in het tweede kwartaal van 2008 zal voortduren. Ondertussen leent Uncle Sam dagelijks 3 miljard dollar van de rest van de wereld. Flexibele hypotheken en creditcardschulden vormen een gevaarlijke cocktail voor 2008. Ik zet mijn kaarten op de Goldman-analist in plaats van de executive. Long goud, short dollar.

Disclaimer De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.