Saoedi-Arabië vreest dollarcrash

Olieproducerende landen die ruziën over de dalende dollar. Een Saoedische minister vreest de "ineenstorting" van de munt bij al teveel publiciteit. Gelukkig waren de gesprekken tussen de heren vertrouwelijk. Tenminste, dat dachten ze...

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Regeringsleiders van de organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) kwamen afgelopen weekend in Riyad bijeen. Aan de vooravond van de vergadering ontstond discussie of in de slotverklaring een verwijzing gemaakt moest worden naar de zwakke dollar. Het voorstel kwam van Iran en Venezuela maar werd uiteindelijk verworpen.

Verborgen

Veel interessanter is de rol die Saoedi-Arabië hierbij speelde. Uiteraard had dit voor de buitenwereld verborgen moeten blijven, ware het niet dat per ongeluk 30 minuten van de gesprekken werd uitgezonden op het closed-circuit tv-kanaal voor meegereisde journalisten. Er komt een beeld naar voren van toenemende nervositeit over de steeds verder wegzakkende 'petrodollar'.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Manouchehr Mottaki kwam met het voorstel om in de slotverklaring van de OPEC "bezorgdheid” uit te spreken over de daling van de Amerikaanse dollar. Prins Saud al-Faisal, minister van buitenlandse zaken van Saoedi-Arabië, was hier echter mordicus op tegen. Zo'n verklaring zou kunnen leiden tot meer koersdalingen.

Instorten

Enkele letterlijke citaten van Saud al-Faisal: "De media zitten te wachten op dit punt, zij zullen het overdrijven en als gevolg zou de dollar kunnen instorten. Dit is een gevoelige kwestie. Het zal leiden tot een verdere daling van de dollar en compliceert de problemen die we nu al hebben door de daling van de munt." Helaas werd de fout snel ontdekt en ging het tv-kanaal vervolgens op zwart.

Door de val van de dollar kan het wel eens een kwestie van tijd zijn dat ruwe olie met een mandje meer waardevaste valuta moet worden afgerekend. Zondag bevestigde de Gulf Cooperation Council dat een aantal golflanden overweegt de koppeling van hun valuta met de dollar los te laten. Eerder dit jaar ontkoppelde Koeweit de dirham van de dollar. Waarschijnlijk volgen de VAE en Oman.

Diversificatie

Het loslaten van de koppeling van locale valuta met de dollar en diversificatie van valutareserves kan een eerste stap zijn op weg naar het prijzen van ruwe olie in euro's. Natuurlijk wordt dit in alle toonaarden ontkend door Saoedi-Arabië, bondgenoot van de Verenigde Staten. Saoedi-Arabië, 's werelds grootste olieproducent, bezit ongeveer 800 miljard aan dollarreserves.

Spannende tijden dus voor de 'greenback'. Halverwege 2001 was een euro slechts 85 dollarcent waard. Deze week moet 1,46 dollar voor dezelfde euro worden betaald. In november 2006 voorspelde ik een euro/dollar-koers van 1,40 in de loop van 2007. Maar dat was pre krediet- en hypotheekcrisis. De (dollar)keizer is dood, leve de keizer.

DisclaimerDe informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Tip de redactie