Menig belegger zal met samengeknepen billen achter zijn scherm zitten. De spanning neemt toe! Hoe kunt u nu het beste met het huidig beursklimaat omgaan? Om deze vraag te beantwoorden is enige kennis van de beurscyclus noodzakelijk.

Door Arnoud Rademaker van Blikopdebeurs.com

In deze column beperk ik me tot de technische analyse. Voordat ik hier dieper op in ga wil ik de trouwe lezers eerst een hart onder de riem steken. Beleggers die rekening houden met de beurscyclus laten zich niet tot het kamp van de beren of stieren rekenen. Deze tweedeling is volstrekt onzin. Als het goed is bent u flexibel en heeft u oog voor ontwikkelingen op de lange termijn.

Uitdaging

Beleggers die zich verdiepen in de beurscyclus ontwikkelen zich tot breed georiënteerde personen. Hier ligt dan ook voor velen van ons een uitdaging. Beleggen is niet zo makkelijk. Degenen onder ons die de laatste jaren zijn begonnen met het beleggen in aandelen worden nu met deze wijsheid geconfronteerd. De tijd van makkelijk geld verdienen lijkt voorlopig voorbij te zijn.

De technische analyse geeft inzicht in de actuele beurssituatie. Sterker, u kunt met behulp van de technische analyse een voorlopig oordeel vellen over de huidige beursfase in de beurscyclus. In deze bijdrage benaderen we de beurscyclus met behulp van die technische analyse. Ik beperk mij tot de grote lijnen. Het is aan u of u zich in deze materie wilt bekwamen. Beleggen blijft uw eigen verantwoording. Maak uw huiswerk en laat uw beslissingen niet van anderen afhangen.

Vier fasen

De beurscyclus kent vier fasen, namelijk: de stijgende fase, de topfase, de dalende fase en de bodemfase. De topfase wordt gekenmerkt door een afvlakkend voortschrijdend gemiddelde. De koersen schieten dan weer omhoog om vervolgens weer sterk te dalen. Veelal gaat dit proces gepaard met hoge omzetten. Het nieuws is meestal nog goed. Deze fase duurt meestal een half jaar tot een jaar. Over het algemeen wordt deze fase door de dalende fase opgevolgd.

Momenteel zitten we in de topfase. Het komt wel eens voor dat er een nieuwe stijgende fase wordt gevormd. Hoewel dit volgens mij een zeldzaam patroon is, kan ik het niet uitsluiten. Moeten we nu volgens deze techniek gaan doemdenken? Vooralsnog niet. Beleggers met longposities kunnen op dit moment gerust zijn omdat het voortschrijdend gemiddelde nog stijgt, en de slotkoers van de AEX nog steeds boven enkele belangrijke dieptepunten ligt.

Deze dieptepunten zijn gevormd in december 2006, maart 2007 en augustus 2007 op een koers rond de 480, maar duiden wel op een topfase. Het is heel goed mogelijk dat er een dijkdoorbraak komt. Zodra het voortschrijdend gemiddelde gaat dalen en de AEX onder de 480 daalt is dijkbewaking absoluut noodzakelijk.

Indicatoren

Hoedt u voor al te veel optimisme. Een eventuele dijkdoorbraak kan inmiddels wel door andere factoren of indicatoren worden bevestigd. Goed geïnformeerde beleggers weten dat onder andere de fundamentele factoren door hun hoeven dreigen te zakken omdat prognoses steeds vaker in negatieve zin worden bijgesteld.

In dit geval is het interessant om een vergelijking te maken met 1929 en 1987. In 1929 ontwikkelde de economie zich ook in negatieve zin. In 1987 ging het nog prima met de economie. U weet hoe het daarna met de beurskoersen is afgelopen.

Arnoud Rademaker is auteur van het boek 'Beleggen, volgens de principes van de beurscyclus'.

Disclaimer De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.