Black Monday, moeder der beurscrashes

Maandag 19 oktober 1987, enkele dagen voor mijn twintigste verjaardag. Paniek op de beursvloer. De Dow Jones verloor op één handelsdag 22,6 procent. Tot op de dag van vandaag nog steeds een record. Deze week twintig jaar geleden.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Boekenkasten zijn er volgeschreven over de oorzaken van de krach der krachs. De combinatie van een sterk oplopende kapitaalmarktrente en dito aandelenkoersen bleek een gevaarlijke cocktail. Ook de dalende dollar speelde in 1987 een rol. Japan, toen de belangrijkste financier van Uncle Sam's tekorten, bouwde om die reden haar positie Amerikaans staatspapier af.

Koersval

Twintig jaar terug sprak men ook al van een 'China bubbel'. In 1987 werden er met allerlei derivaten enorme posities opgebouwd in Hong Kong. Op 19 oktober verloor de Hang Seng 'slechts' 11 procent, maar een week later kelderde de index met 33 procent. Program trading in de VS, in die tijd een relatief nieuw verschijnsel, droeg eveneens bij aan de snelle koersval. Tenslotte liep de olieprijs op door spanningen in het Midden-Oosten. Klinkt bekend allemaal.

Hoe dan ook, het resultaat was een bloedbad. In november '87 bereikte de AEX index (omgerekend in euro's) een dieptepunt op 152 punten. Het koste de belangrijkste indices twee jaar om te herstellen naar niveaus van voor de crash. Wat dat betreft is de hypotheek- en kredietcrisis van 2007, voorlopig, een rimpeling in de vijver. Na twee maanden staat de Dow alweer op recordhoogte.

Oktober

Toch had de krach van 1987 een relatief beperkte invloed op de reële economie, zeker in historisch perspectief. De koersval in 1929 vormt de donkerste bladzijde in de beurshistorie. In ca. 70 dagen tijd verloor de Dow Jones bijna de helft van haar waarde, met als gevolg catastrofale faillissementen en massawerkloosheid. De jarenlange 'Great Depression' volgde.

Beurscrashes vinden opvallend vaak in oktober plaats. Vier oktoberdagen staan in de top-10 van grootste AEX dalingen. Ervaren beleggers hebben inmiddels het nodige meebeleefd: EMS-crisis, golfoorlog, Azië- en Ruslandcrisis, internethype, 9/11. Toch houdt oktober 1987 een speciale betekenis. Waarom? Twee maanden eerder was ik gestart met beleggen.

Cijfermateriaal: Wikipedia, Financieele Dagblad, Postbank, RTL Nieuws

Disclaimer De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen

NUwerk

Tip de redactie