Na Golden Sun blijkt ook Royal Dubai een fata morgana. Beide vastgoedfondsen met een minimale inleg van 50.000 euro. Natuurlijk hebben beleggers een eigen verantwoordelijkheid, maar het volledig ontbreken van toezicht is de kat op het spek binden.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Een professioneel ogende website, chique folders en een flitsende reclamecampagne op RTL Z is kennelijk voldoende om honderden particuliere beleggers voor miljoenen op te lichten. Golden Sun Resort 'belegde' in Turkse villa’s en Royal Dubai beloofde een "vast rendement" met investeringen in Dubai. Tot de beheerders plotseling met de noorderzon vertrokken.

Omzeilen

Niet toevallig is de minimaal gevraagde inleg 50.000 euro. Hiermee omzeilen ze het toezicht door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en hoeft er bovendien geen officiële prospectus te worden opgesteld. De AFM redeneert dat particulieren die zoveel geld kunnen besteden zelf wel in staat zijn de risico's en betrouwbaarheid in te schatten.

De AFM gaat in dit geval te kort door de bocht. Op de fraai ogende website van Royal Dubai stond onjuiste en misleidende informatie en de BV achter het project was niet eens ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Wel werd er agressief geadverteerd bij partijen die door het publiek als betrouwbaar worden gezien, zoals RTLZ en IEX.nl.

Realisme

Uiteraard mag van beleggers wel enig zelfonderzoek en realisme verwacht worden. Bij een constructie waarbij de hoofdsom gegarandeerd is met een jaarlijks vaste rente boven de 12 procent moeten alarmbellen afgaan. Een 'free lunch' bestaat niet, en hoe hoger het rendement, hoe hoger de risico's. Maar of een aanbieder bonafide is, dat zou een toezichthouder moeten veststellen.

De AFM houdt zich met steeds meer taken bezig, zoals het verlenen van vergunningen, toezicht op kredietverstrekkers, controle van jaarrekeningen en het voorkomen van voorkennis. Ook wil men graag marktmeester worden bij overnames. Het is vreemd dat bij de bescherming van particulieren, een kerntaak, een arbitraire en achterhaalde grens van 50.000 euro wordt getrokken.

Vertrouwen

Televisiezenders en websites mogen ook wel eens wat kritischer naar hun adverteerders kijken. Het opvragen van KvK-gegevens of controle van de reputatie binnen de branche is klaarblijkelijk al te veel moeite. Een uitgever is juridisch niet aansprakelijk voor advertenties horen we vaak, maar vertrouwen komt te voet en gaat te paard.

Dus AFM, pak uw verantwoordelijkheid en duik in de wereld van beleggingsfondsen met inleg boven de 50.000 euro! Waar te beginnen? Ik zou zeggen, stem komende zondagochtend om 11 uur af op RTL7 en kijk naar het programma Business Class van Harry Mens.

Disclaimer De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.