Wat is er aan de hand bij het tot nu toe kwakkelende handelshuis? Het aandeel schoot deze week met zeer hoge omzetten 22,5 procent omhoog. Vrijdag gingen honderd miljoen stukken over de toonbank. De AFM heeft inmiddels om opheldering gevraagd.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

De volumes van vrijdag waren wel heel bijzonder, namelijk het tienvoudige van het driemaands gemiddelde. Handelaren wezen op het gerucht dat de Franse branchegenoot Rexel interesse in Hagemeyer zou hebben. "Wij zijn niet te koop", sprak Hagemeyertopman De Becker bij de halfjaarcijfers. Je kunt het roepen, maar dat maakt de markt natuurlijk zelf wel uit.

Mysterieuze koper

Michiel Pekelharing, zelf long in Hagemeyer, suggereerde donderdag 4 oktober in een column op IEX dat "een grote partij" aan het inslaan is. Als mogelijke mysterieuze koper noemt hij naast Rexel de zakenbanken Lehman Brothers en Merrill Lynch of een hedge fund. Allemaal eerder gehoord, maar een dag later stortten beleggers zich weer massaal op het aandeel.

Volgens beursdinosaurus Han Vermeulen 'broeit er wat' bij Hagemeyer. Het aandeel werd besproken in Business Class, het tv-programma waar ondernemers moeten betalen voor een gesprekje met Harry Mens tussen de vastgoedcommercials, à la Golden Sun Resorts. Helaas, ik kijk nooit, behalve als Geert Schaaij te gast is. De AFM schijnt hetzelfde principe te hanteren.

Koerssprongen

Over de AFM gesproken, de toezichthouder maakte bekend contact te hebben opgenomen met het handelshuis na de koerssprongen van de afgelopen week. "Na zo'n sterke koersstijging is het normaal om contact op te nemen met het bedrijf", aldus een woordvoerder van de AFM tegenover persbureau Reuters. Het woord voorkennis wenst uiteraard niemand in de mond te nemen.

Hagemeyer, gespecialiseerd is in business-to-businessdistributie van o.a. elektrotechnische materialen, presteert op z'n zachts gezegd pover. De operationele margeverbetering verloopt traag, de autonome omzetgroei viel in het tweede kwartaal tegen en het bedrijf heeft een relatief zwakke balans. Een kwart van de omzet komt uit de VS, dus de dollarexposure is vrij groot.

Gokaandeel

De hysterie rond Hagemeyer is een illustratie dat de aandacht weer verschuift van hypotheken naar fusies en overnames. Dit terwijl koers/winstverhoudingen relatief hoog zijn en rentekosten door de kredietcrisis fors zijn toegenomen. Hagemeyer is een gokaandeel met weinig verborgen waarde. Traders die vrijdag contrair aan de markt verkocht hebben zijn spekkoper.

Disclaimer De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De auteur heeft op het moment van publicatie geen positie in Hagemeyer.