Wat mij betreft was Frans Koffrie al in 2001 met pek en veren de bestuurskamer uit gejonast. Corporate Express, waarvan de koers onder zijn bewind met 66 procent is gedaald, kiest eindelijk voor nieuw management. Is het aandeel nu koopwaardig?

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Koffrie is na een bewind van negen jaar onder het mom van een 'strategische heroriëntatie' afgerekend op een totaal mislukte reorganisatie in de VS en een opeenstapeling van winstwaarschuwingen. Het bedrijf opereerde in een booming economie, maar verloor omzet en boekte flinterdunne marges. Kwartaal na kwartaal werd beterschap beloofd, tot het volgende winstalarm.

'Beetje trots'

Ook president-commissaris Paul van den Hoek, die Koffrie jarenlang de hand boven het hoofd hield, ruimt het veld. De man presenteerde dit in het FD als een groots gebaar waar hij 'best een beetje trots' op is. Zelfs de 'Carrington-doctrine' werd erbij gehaald. Zijn aanblijven zou echter een gotspe zijn, de zwakke raad van commissarissen faalde volledig in haar toezichthoudende rol.

In plaats van pek en veren krijgt Koffrie waarschijnlijk zo'n twee miljoen euro mee. Dat is volgens Van den Hoek driemaal zijn jaarsalaris, wat betekent dat het salaris in 2007 nog flink is verhoogd. De vergelijking dringt zich op met Klaas Wagenaar van Getronics. Ook daar gingen de commissarissen liever golfen dan kritisch de bedrijfsvoering beoordelen.

Weinig nieuws

De strategische heroriëntatie, afgedwongen door hedgefund Centaurus, leverde overigens weinig nieuws op. De nieuwe bestuursvoorzitter wil de omzet verhogen via organische groei en een brutowinstmarge genereren van minimaal 7 procent. Met welke strategie dit moet gebeuren en waarom de uitvoering nu wel gaat lukken, bleef volstrekt onduidelijk.

Het kwakkelende AEX fonds wil in ieder geval zelfstandig blijven, waar aandeelhouders hoopten op een overname door een Amerikaanse concurrent of private equity partij. En daarmee is elke fantasie uit het aandeel gehaald. Door alleen een paar doelen aan te scherpen koopt het management hooguit een paar maanden tijd. Beleggers schieten weinig op met deze status quo.

Dollarkoers

Corporate Express is een cyclisch bedrijf dat zeer afhankelijk is van de dollarkoers. Ik ben uiterst sceptisch. Waarom zou men er nu wel in slagen omzet en marge in de VS op te krikken, terwijl de economische groei daar afneemt en de dollar steeds verder wegzakt. Het aandeel is waarschijnlijk dood geld, totdat er weer een hedgefund op de deur bonkt.

Disclaimer De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De auteur heeft op het moment van publicatie geen positie in Corporate Express.