Marktpartijen speculeren dat Saoedi-Arabië de koppeling van de riyal met de dollar los zal laten. Er wordt rekening gehouden met een verdere diversificatie van valutareserves, wat de koers van de dollar verder onder druk zal zetten.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Sinds 1986 is één dollar 3,75 riyal waard. Het onverwachtse besluit van Saoedi-Arabië de laatste Amerikaanse renteverlaging niet te volgen is een indicatie dat het land mogelijk de vaste ruilverhouding met de dollar los wil laten. Eerder dit jaar ontkoppelde Koeweit de dirham van de dollar. Hedge funds duiken daarom nu massaal op de riyal.

Olieopbrengsten

Koeweit investeert haar olieopbrengsten niet langer volledig in Amerikaanse staatsobligaties, maar kiest nu ook voor Europese beleggingen. Dit scenario zouden de Saoedi's ook kunnen volgen. Speculaties dat het land mogelijk een stap verder gaat en, net als Venezuela en Iran, olie in euro's en yens af wil rekenen acht ik onwaarschijnlijk.

Officieel heeft Saoedi-Arabië altijd ontkend de koppeling met de dollar op te willen geven. Toch is er al een tijdje een trendbreuk te zien. ING wijst erop dat tot 2002 de dollar sterker werd als de olieprijs steeg. De laatste jaren geldt in toenemende mate het omgekeerde, met een prijs van ruwe olie die inmiddels boven de 80 dollar noteert.

Dollarreserves

Saoedi-Arabië, 's werelds grootste olieproducent, bezit ongeveer 800 miljard aan dollarreserves. Een diversificatie (lees gedeeltelijke verkoop) zal het vertrouwen in de dollar verder ondermijnen. De euro/dollar sloot afgelopen week op 1,4265, een historisch dieptepunt. Beleggers vluchten naar goud om dollar- en inflatierisico's af te dekken.

Vertrouwen, dat is 'the name of the game'. Amerika kan, ondanks een staatsschuld van ruim 8000 miljard dollar, dagelijks 3 miljard van de rest van de wereld lenen, omdat financiële markten nog steeds denken dat het goed blijft gaan met de economie. Ondanks recessie- en inflatiegevaar staat de Dow Jones alweer bijna op all-time high.

Waardevast

De Saoedi's staan voor een dilemma. De IEA twijfelt openlijk aan de officiële oliereserves en veel analisten denken dat de productie tegen haar piek aan zit. Een waardevaste valuta wordt wellicht belangrijker dan goede relaties met de VS. En wat gaan China en Rusland met hun miljarden dollars doen? Die 1,50 kan wel eens snel op het bord komen.

Disclaimer De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De auteur heeft op het moment van publicatie geen valutaposities.