Teak paniek?

Als we de AFM moeten geloven is het een zootje in de teakfondsenmarkt. Toeval of niet, juist deze week stopt marktleider Goodwood met de verkoop aan particulieren. Het lijkt op een vlucht naar voren, gedreven door scherper toezicht en imagozorgen.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

De Autoriteit Financiële Markten constateert bij teakbeleggingen nog steeds grote onvolkomenheden op het gebied van bedrijfsvoering, geldstromen en transparantie. Van de 44 aanvragen voor een vergunning, zijn er toe nu toe slechts drie toegekend. "Treurig", noemt de toezichthouder het beeld van de sector 'beleggingsobjecten'.

Beëindiging

Ook marktleider Goodwood Investments heeft nog geen vergunning gekregen. Indien de AFM een aanvraag definitief afwijst moet de aanbieder overgaan tot beëindiging van bestaande contracten. Dat is met een mandje aandelen of obligaties geen probleem, maar bij langlopende en weinig transparante teakprojecten lopen beleggers het risico een deel van de inleg kwijt te raken.

De zorgen van de AFM zijn niet nieuw. In februari werd reeds geconstateerd dat in een aantal gevallen rendementen niet voldoende zijn onderbouwd en informatieverstrekking niet voldoet aan de wet- en regelgeving. Soms werd maar 50 tot 60 procent van de inleg daadwerkelijk geïnvesteerd in het beleggingsobject. De rest ging op aan management-, marketing- en administratiekosten.

Bizar

Goodwood, dat investeert in Braziliaanse bosbouwprojecten, noemt als reden voor de 'strategiewijziging' hoge kosten en het aangescherpte toezicht. Het bedrijf verschuift haar activiteiten naar Brazilië. Aangezien Goodwood nu al moeite heeft om houders van omstreden garantieproducten terug te betalen, geeft dit voor bestaande particuliere investeerders extra onzekerheid.

Teakpionier en Goodwoodwoordvoerder Laurens Brouns doet een aantal zeer opmerkelijke uitspraken in het FD. Beleggen in teak zou minder geschikt zijn voor particulieren vanwege onvoldoende spreiding, het nauwelijks tussentijds kunnen uitstappen en de hoge risico's door ziekte en weersomstandigheden. Helemaal mee eens, maar uit zijn mond klinkt dit ronduit bizar.

Rendementen

De AFM stelt verder dat partijen met een vergunning niet kunnen garanderen dat de beloofde rendementen worden uitgekeerd. Ook houdt DNB geen toezicht op de soliditeit. Er is veel geld te verdienen, maar daar staat wel een lange looptijd en zeer hoog risico tegenover. Zolang de effecten van verscherpt toezicht onduidelijk zijn kan deze sector beter gemeden worden.

Disclaimer De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De auteur heeft op het moment van publicatie geen positie in teakproducten.

Tip de redactie