Kunt u zich de campingrally van jaren geleden nog herinneren? Het leek éénmalig, gezien de tamme zomers die volgden. Anders was het deze zomer.

Door Wilbert Geers van Blikopdebeurs.com

Terwijl het grote publiek vakantie vierde, lag bijna de hele financiële wereld op z'n gat. Een noodspong door de FED kon op tijd het tij keren. Zelfs de goud- en zilverprijs duikelden mee naar beneden. En dat is vreemd. Goud en - poormansgold - zilver werden toch altijd gezien als de safe haven. Mocht er echt iets mis gaan met de het financiële systeem, dan is goud onze enige redding is ons altijd voorgehouden.

Gedumpt

Om onder beleggers geen paniek uit te laten breken, werd er massaal goud op de markt gegooid. Immers diverse centrale banken hebben verkopen op de rol staan en die werden dus op grote schaal gedumpt. Waarschijnlijk veel eerder dan ze zelf wilden. Goud mocht niet de safe haven lijken, als veilig alternatief voor aandelen.

De Zwitserse Centrale Bank gooide in juli minimaal 34,1 ton op de markt van de 250 ton die ze van plan zijn te verkopen. De bedoeling was dat ze ergens in 2009 die 250 ton hadden verkocht, maar in dit tempo zijn ze in januari 2008 al klaar. Het laat goed zien hoe groot de stress op dit moment is.

Kredietmarkt

En dat kan maar één ding betekenen: goud staat er bullisher voor dan ooit te voren. Het kan natuurlijk nog zakken, maar als nu nagenoeg bijna al het goud verkocht is en de honger naar goud door landen als Rusland, China en India toeneemt, is de richting duidelijk.

De onrust op de kredietmarkt blijft. Als er meer lijken uit de kast rollen, dan zou goud weleens veel veiliger kunnen zijn dan de dollar, die uiteraard ook stevig werd ondersteund tijdens de campingcrisis.

Disclaimer De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De auteur bezit posities in goud en aandelen van junior en major miners.