Kredietkrach is een gezonde correctie

De hypotheekcrisis blijkt niet 'contained', maar 'contagious', schrijft Bloomberg. Soit, daar waarschuwden we hier vijf maanden geleden al voor. Belangrijkste vraag voor beleggers: hoe nu verder? Ik denk dat de bodem nog niet gevonden is.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com.

Dat de ‘subprime’ problemen zijn overgeslagen naar andere sectoren heeft alles te maken met de onderlinge verwevenheid van financiële markten. Amerikanen die tot tien konden tellen kregen een hypotheek, die leningen werden als mandjes doorverkocht, opgesplitst en weer verkocht aan banken in bundels met verschillende risicoprofielen. Hetzelfde gebeurt overigens met creditcardschulden, bedrijfskredieten en diverse andere obligaties.

Kettingreactie

Steeds meer Amerikaanse huizenbezitters zijn echter in betalingsproblemen gekomen. Hiermee is een gevaarlijke kettingreactie in gang gezet. De kredietmarkt droogt op en middelgrote banken en hedge funds dreigen failliet te gaan. Europese, Amerikaanse en Aziatische centrale banken proberen met tientallen miljarden euro’s het financiële systeem overeind te houden. De kapitaalsinjectie is groter dan de reddingsactie na de aanslagen van 11 september 2001.

De vraag ‘hoe verder’ is niet eenvoudig te beantwoorden. Grote onzekerheid over de omvang van de problemen heeft geleid tot een vertrouwenscrisis bij marktpartijen en beleggers. Niet in de laatste plaats doordat banken en hedge funds pas met problemen naar buiten komen, als ze bijna zijn omgevallen. Zie American Home Mortgage, de fondsen van Bear Stearns, IKB etc.

Risicoperceptie
Voor de korte termijn zal een oplossing worden gevonden door risico simpelweg hoger te prijzen. De zogenaamde ‘credit spread’, het verschil tussen de rente op riskante hypotheken en staatsleningen, was historisch gezien belachelijk laag. Risicoperceptie verandert, met grote gevolgen voor private equity partijen en de grote zakenbanken die de afgelopen jaren miljarden aan commissies hebben verdiend.


Belangrijke onevenwichtigheden in de Amerikaanse economie blijven echter als een zwaard van Damocles boven de markt hangen. Enorme tekorten op begroting en handelsbalans van Uncle Sam trekken een zware wissel op de dollar, die tevens onder druk staat door de het verlagen van dollarposities door centrale banken en olieproducenten. De 62 miljard dollar die de Federal Reserve in de markt heeft gepompt zal de 'greenback' op termijn alleen maar verder verzwakken.

Koersdoel
Nu de AEX index weer op hetzelfde niveau staat als begin januari roepen de eerste analisten dat de correctie voltooid is. Economische ‘fundamentals’ zijn echter in zes maanden tijd aanzienlijk gewijzigd. En Bernanke staat door een toenemende inflatie en zwakke dollar met de rug tegen de muur. De Europese economie draait prima, maar de AEX zit vol banken en ‘dollarkeizers’. De AEX noteert slechts 11 procent onder de top van dit jaar, de Dow Jones maar 8 procent.

Mijn eerste koersdoel waarbij ik aan longposities ga denken ligt op ca. 470 punten. De financiële beerput zal de komende weken verder open gaan, bovendien volgen er voor veel adjustable rate mortgages (ARM's) in de VS nog resets in het najaar. Onzekerheid en volatiliteit bepalen de markt. Leuk voor traders, maar langere termijn beleggers houden het hoofd koel. Vallende messen moet je niet opvangen.

Disclaimer De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

NUwerk

Tip de redactie