Zakenbank Morgan Stanley voorspelt een correctie op de aandelenbeurzen. De stijgende Amerikaanse rente zou de belangrijkste boosdoener zijn. Maar beleggers laten zich vooral leiden door aanhoudend fusie- en overnamenieuws. Hoe lang nog?

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Na een stijging van de kredietkosten volgt historisch gezien zes maanden later een correctie voor aandelen, aldus analisten van de gerenommeerde zakenbank. Een hogere rente maakt het bijvoorbeeld voor private-equitypartijen lastiger om met geleend geld acquisities te doen. De huidige overnamegolf is juist één van de voornaamste pijlers onder het positieve beurssentiment.

Stroom liquiditeiten

De 'bulls' hebben echter meer pijlen op hun boog. Er blijft een enorme stroom liquiditeiten naar de beurs vloeien. Bedrijfswinsten stijgen en inflatie is redelijk onder controle. Koers-winstverhoudingen hebben nog lang niet het niveau bereikt van de internethausse begin 2000. Om een bekend columnist van Seekingalpha.com te citeren: "If you wait for the market to correct before you enter, you will miss profits while waiting".

Hoewel de huidige bull-markt alle optimisten gelijk geeft, zie ik toch steeds meer donkere wolken aan de beleggingshorizon verschijnen. Afnemende economische groei in de VS, stijgende olieprijzen, een steeds zwakkere dollar, de 'subprime' crisis, oplopende lange rente en een fors toenemende inflatie. En dan heb ik het niet over 'inflatie light', maar inflatie inclusief energie en voedingsmiddelen.

Gevaarlijke cocktail

Tot mijn verbazing trekken beleggers zich nog weinig aan van de op een historisch dieptepunt noterende dollar. Mijn eerste koersdoel van 1,40 komt in het vizier. Een gevaarlijke cocktail van tekorten op begroting en handelsbalans, verkleinen van dollarreserves door centrale banken en het inwisselen van petrodollars voor euro's zal de 'greenback' nog veel meer pijn gaan doen.

Het Internationale Energie Agentschap waarschuwde deze maand voor olietekorten na 2009. Dezelfde organisatie hield tot juni dit jaar vol dat een productiepiek pas over een jaar of twintig wordt verwacht. "Within 5 to 10 years, non-OPEC production will reach a peak and begin to decline, as reserves run out", zegt de IEA chief economist nu. In juli 2007 is 'Peak Oil' mainstream geworden…

Hypothekenmarkt

Ondertussen breidt de subprime-ellende zich als een olievlek uit. Twee hedge funds van Bear Stearns gingen failliet op nota bene 'Triple A' leningen. Ook ING en Aegon hebben miljarden dollars belegd in Amerikaanse subprime-hypotheken. Het risico zou "beperkt" zijn, maar toch. Er komen meer signalen dat de 'gewone' hypothekenmarkt niet buiten schot blijft. Hoeveel geld moet nog afgeschreven worden?

Financiële markten zijn nog lastiger te voorspellen dan het weer. Voor mij staat echter vast dat de opwaartse potentie niet meer in verhouding staat tot de fors toegenomen neerwaartse risico's. Veel lucht kan er niet meer bij in de opgeblazen aandelenballon. Mocht u deze zomer naar de camping gaan, dan is het wellicht verstandig het telefoonnummer van uw broker mee te nemen.

Disclaimer De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.