Het begint een beetje op de tien kleine negertjes te lijken in Amsterdam. Na ABN, Rodamco-Europe en Getronics staan nu buitenlandse kopers op de stoep bij Numico. Door de zeer forse premie zal fusie- en overnamefantasie voorlopig wel aanhouden.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

's Werelds grootste yoghurtproducent Danone heeft 12,3 miljard euro over voor de maker van babyvoeding en klinische voedingsproducten. Het bod komt neer op 55 euro per aandeel in contanten. Een riante premie van ruim 40 procent boven de gemiddelde koers van Numico in de afgelopen drie maanden. De handel in het aandeel werd overigens stilgelegd op 44,50 euro, tel uit uw winst!

Synergievoordelen

Vorige week gonsde het al van de geruchten rond Numico toen Danone bekendmaakte zijn koekjesdivisie te willen verkopen aan het Amerikaanse voedingsbedrijf Kraft. Numico topman Jan Bennink, die vijf jaar geleden overstapte van Danone, noemt het bod een "faire prijs". Dat is een understatement, gezien de reeds stevige waardering voorafgaand aan het nieuws.

De hoofdprijs die de Fransen betalen zal door synergie- en schaalgroottevoordelen kunnen worden terugverdient. Danone versterkt haar positie als mondiaal leidend concern in (gezonde) voeding aanzienlijk. Wat dat betreft zijn aandeelhouders beter af met een branchegenoot dan een private equity partij, die de winst alleen kan halen uit de onderwaardering van het aandeel.

Overnamekandidaten

Gevoel van timing kan researchbureau Iris niet ontzegd worden. De analisten van Rabobank en Robeco kwamen dezelfde dag met een rapport over aantrekkelijke overnamekandidaten op de beurs. Getronics en Univar kunnen van het lijstje worden afgevoerd, maar er blijven er nog genoeg over: Ahold, Akzo Nobel, Balast Nedam, Binck, DSM, Hagemeyer, KPN en Reed Elsevier.

Om Iris te citeren: er is heel veel geld op zoek naar een bestemming, en Nederlandse beursfondsen zijn in verhouding tot het buitenland vaak goedkoop. Tja, ik heb Binck Bank altijd te duur gevonden, dus die zal de volgende wel zijn… De echte winnaars? Lange termijn-beleggers die in 2002, ondanks een negatief eigen vermogen, op 4 euro in Numico zijn gestapt en bleven zitten.

Disclaimer De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De auteur heeft op het moment van publicatie (helaas) geen positie in Numico.