Eindelijk een feestdag voor Getronics-beleggers. Een nog onbekend Amerikaans bedrijf zou de geplaagde automatiseerder willen overnemen. Dat klinkt mooi, maar een bod veel hoger dan 7,50 euro verwacht ik niet. Een koopje na jaren aanmodderen.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Veel is overigens nog onduidelijk. Pas bij de publicatie van de halfjaarcijfers op 29 augustus geeft de onderneming een nadere toelichting. Interessant is natuurlijk of de interesse afkomstig is van een branchegenoot of een private equity partij. Als potentiële kandidaten worden Dell, IBM, EDS en Hewlet Packard genoemd.

Eredivisie

Getronics is al maanden het onderwerp van overnamespeculaties. De Nederlandse activiteiten draaien mee in de eredivisie maar in de VS en Groot-Brittannië is men een te kleine speler. Bovendien kampt het management na winstwaarschuwingen, gesjoemel met de boekhouding, ruziënde bestuursleden en een AFM onderzoek met een enorm geloofwaardigheidsprobleem.

Operationele problemen en een gebrek aan vertrouwen in topman Klaas Wagenaar hebben voor een forse discount van het aandeel gezorgd. Vorig jaar halveerde de beurskoers en in het eerste kwartaal van 2007 ging daar nog eens 10 procent vanaf. Om de etalage verder op te poetsen zijn inmiddels een reeks bedrijfsonderdelen verkocht.

Biedingenoorlog

Het 'goldilocks scenario' is een biedingenoorlog, waarbij een analist van Petercam al aan een koers van boven de 9 euro zit te denken. Dat er meer kapers op de kust zijn is niet uit te sluiten, de afgelopen tijd werden Atos Origin en CapGemini genoemd in het geruchtencircuit. Een bod boven de 9 euro lijkt mij echter wishful thinking, tenzij waanzinnige synergievoordelen kunnen worden behaald.

Een private equity partij zal waarschijnlijk minder geld overhebben voor het kwakkelende Getronics dan een branchegenoot. De draai van 'verkopen' naar 'kopen' die SNS Securities ijlings maakte is voorbarig en opportunistisch. Als alles doorgaat mag Klaas Wagenaar na Baan Company opnieuw het licht uitdoen. Of beleggers daar nu nog veel mee opschieten is zeer de vraag.

Disclaimer De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De auteur heeft op het moment van publicatie geen positie in Getronics.