Onrust in de bestuurskamer van Corporate Express, het voormalige Buhrmann. Hedge fund Centaurus, bekend van Ahold en Stork, heeft een 5 procent belang genomen in de kwakkelende kantoorinrichter. Beleggers reageren opgetogen. Terecht of voorbarig?

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Centaurus heeft vanaf 7 juni een stemrecht verworven van 5,02 procent, zo blijkt uit de AFM-melding. "Ik zie op dit moment niet waarin zij verschillen van andere aandeelhouders", aldus een woordvoerder van Corporate Express tegenover Betten. Een typische Buhrmann reactie overigens, snel de kop in 't zand steken en afwachten wat er gebeurt.

Opgesplitst

Vorig jaar draaide Centaurus de duimschroeven aan bij Ahold en Stork, die volgens de investeerder maar beter opgesplitst konden worden. De durfkapitalist is echter al veel langer actief in Nederland. In 2004 werd bij CSM op de deur geklopt, gevolgd door PinkRoccade en Versatel. Zo wordt een trackrecord een self-fulfilling prophecy.

Het zal echter niet meevallen de verborgen waarde bij deze winkeldochter zichtbaar te maken. De kantoorinrichter presteert al jaren ondermaats in de VS, waar de helft van de omzet vandaan komt. De nettowinst daalde het afgelopen kwartaal met 35 procent door reorganisatieproblemen. Waar concurrenten profiteren van een 'booming' economie, verliest Corporate Express omzet en marge.

Geloofwaardigheid

Een ander probleem is de geloofwaardigheid van CEO Frans Koffrie, of beter gezegd het gebrek daaraan. Koffrie heeft de twijfelachtige eer meer winstwaarschuwingen op zijn naam te hebben staan dan mooie beloften. Eind 2006 verklaarde hij nog dat het lek boven was in de VS. Kwartaal na kwartaal wordt beterschap beloofd, hetgeen het management vervolgens niet waarmaakt.

Beleggers gokken op een overnamescenario, maar om de forse discount in de koers weg te poetsen zijn aanzienlijk hogere marges vereist. Bij een stagnerende groei in de VS is het mij een raadsel waar die de komende kwartalen vandaan moeten komen. Het bedrijf is bovendien erg cyclisch en zeer dollargevoelig. Wellicht voor dobbelaars interessant, maar ik brand mijn vingers er niet aan.

Disclaimer De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De auteur heeft op het moment van publicatie geen positie in Corporate Express.