Hoezo huizenbubbel en zeepbel? Goed nieuws of slecht nieuws, de beurs blijft gewoon doorstijgen. Zelfs Guy Boscart trok vorige week zijn berenpak uit. 'Go with the flow' is het devies. Wie niet meedoet heeft op feestjes iets uit te leggen.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

De AEX index sloot vrijdag op een jaarrecord na meevallende arbeidsmarktcijfers uit de VS. Ook op Wall Street zetten de Dow Jones en de breder samengestelde S&P 500 nieuwe records neer. Vanaf maart 2003 zijn de AEX en veel andere indices vrijwel onafgebroken gestegen, mede dankzij een aanhoudende stroom geld dat richting financiële markten blijft stromen.

Stilstand

Opvallend is dat slecht macronieuws volledig wordt genegeerd. Zo blijkt de groei van de Amerikaanse economie vrijwel tot stilstand te zijn gekomen. In het eerste kwartaal bedroeg de groei slechts 0,6 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, de kleinste toename in vier jaar tijd en een halvering van een eerdere schatting. Voor wie het niet door heeft, dit was dus nieuws van afgelopen donderdag.

De 'ratio' achter het negeren van dit soort tegenvallers is dat een Amerikaanse renteverhoging hiermee minder waarschijnlijk wordt. Dit terwijl uit de notulen van de laatste Federal Reserve vergadering blijkt dat inflatie als grootste gevaar voor de economie wordt gezien. Een psycholoog kan tegenwoordig wellicht beter de beurs voorspellen dan een bedrijfseconoom.

Gevaarlijke cocktail

Af en toe schrikken financiële markten nog even, bijvoorbeeld van hypotheekproblemen in de VS of een koersval in China. De afkoeling van de huizenmarkt kan consumentenuitgaven flink onder druk zetten, de kurk waar de Amerikaanse economie op drijft. Het gemiddelde Amerikaanse gezin leeft nu al op de pof, wat zich uit in een negatieve spaarquote en exploderende 'foreclosures'.

Veel economen zijn het erover eens: de Chinese aandelenbeurs is een 'accident waiting to happen'. De economie in China vormt een gevaarlijke cocktail van teveel geld, overgewaardeerde aandelen en onroerend goed en een onvolwassen markt. Ondanks twee forse koersdalingen in de afgelopen maanden staat de Shanghai Composite Index alweer op recordhoogte.

Correctie

De alsmaar stijgende beurskoersen doen vermoeden dat de economische onevenwichtigheden in de VS en China slechts kleine rimpelingen zijn in de mondiale economische vijver. Zelfs de dollar blijft redelijk liggen, ondanks dat het tekort op de lopende rekening in de VS zes procent bedraagt van het bruto binnenlands product. Beleggers kijken liever naar fusie- en overnamenieuws.

Hoewel de laatste beren nu uit de boom worden geschud, hou ik toch rekening met een behoorlijke correctie op aandelenmarkten. De risico's zijn talrijk: stijgende rente, Amerikaanse huizenmarkt, de Chinese zeepbel, afnemende bedrijfswinsten, terugdraaien van yen 'carry trades' en het opdrogen van acquisitienieuws. Ook de weer stijgende olieprijs kan de beurs verder onder druk zetten.

Windmolens

Ondanks mijn negatieve visie van de afgelopen maanden, beleg ik wel degelijk in Europese aandelen. Het heeft geen zin tegen windmolens te vechten, al houd ik wel een zeer ruime cashpositie aan. Verder let ik scherp op sectorkeuze, kwaliteit van het management, winstvoorspelbaarheid, dividendrendement en dollarexposure. Voor mijn gevoel blijft het dansen op een vulkaan.

Disclaimer De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.