De kogel is door de kerk: het bankentrio biedt 71,1 miljard euro voor ABN Amro. Bijna drie euro per aandeel meer dan concurrent Barclays en bovendien 79 procent cash. De Britten lijken afgetroefd. Maar Fortis moet wel een hoop nieuwe aandelen bijdrukken.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Uit de dinsdag bekendgemaakte plannen blijkt dat Fortis 24 miljard euro moet ophoesten, wat neerkomt op 34 procent van de overnamesom. De bankverzekeraar hoopt hiermee de Nederlandse bankactiviteiten en de afdeling vermogensbeheer van ABN Amro in handen te krijgen. Het Belgisch-Nederlandse Fortis, nu nog een relatief kleine speler in ons land, wordt daarmee de grootste bank in de Benelux.

Miljardenavontuur

Er hangt echter een stevig prijskaartje aan dit miljardenavontuur. Om het bod te financieren wil Fortis vijftien miljard euro aan nieuwe aandelen uitgeven. Voor vijf miljard wordt een beroep op de kapitaalmarkt gedaan. De resterende vier miljard moet bij elkaar worden geschraapt met de verkoop van bedrijfsonderdelen. Niet echt een fraai plaatje voor aandeelhouders.

Beleggers in Fortis zijn tot nu toe alles behalve enthousiast over de plannen. De afgelopen maand daalde de koers met ongeveer 9 procent. Volgens bestuursvoorzitter Jean-Paul Votron moeten aandeelhouders niet schrikken van zo'n grote emissie. De miljarden worden immers terugverdient door aanzienlijke kostenbesparingen. U weet wel, het Rijkman Groenink-recept.

Onzekerheid

De winst per aandeel kan als gevolg van de overname met 4,3 procent stijgen per einde 2010. U leest het goed: 4 procentjes over drieëneenhalf jaar. En daar staat dan een forse claimemissie, een enorm ontvlechtings- en samenvoegingstraject en veel onzekerheid tegenover. Dezelfde Jean-Paul Votron verklaarde bij de strategie-update van vorig jaar juist minder afhankelijk te willen zijn van de Benelux.

Fortis was altijd mijn sectorfavoriet vanwege het ontbreken van dollar-exposure. En daar zit een kans! Het zwaard van Damocles voor het bankentrio heet LaSalle. Niet aandeelhouders maar rechters bepalen waarschijnlijk de afloop van de strijd. Als het bankentrio faalt dan heeft de koers van Fortis een flinke inhaalslag te maken. Handen aan de knoppen de komende weken.

Disclaimer De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De auteur heeft op het moment van publicatie geen positie in Fortis.