Alan Greenspan mag dan met pensioen zijn, als hij niest is de beurs nog steeds verkouden. In februari zinspeelde de voormalige Federal Reserve president op een recessie, nu waarschuwt de 81-jarige voor een beurscrash in China.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Uitspraken van Greenspan dat de Amerikaanse economie mogelijk eind 2007 in een recessie belandt, zorgden in februari voor flinke nervositeit op financiële markten. Een paar dagen later kelderde de Shanghai Composite Index met 8,8 procent op zorgen dat de economische groei in Azië zal vertragen door afnemende investeringen. Als reactie hierop leverde de Dow Jones intraday 500 punten in.

Onhoudbaar

Ondanks dat Greenspan begin 2006 zijn directiezetel heeft verruilt voor het lucratieve lezingencircuit blijven beleggers zijn woorden uiterst serieus nemen. Zeker nu hij in ongekend scherpe bewoordingen waarschuwt voor een 'luchtbel' op de Chinese aandelenbeurs. "Het is duidelijk onhoudbaar, op enig moment volgt een dramatische correctie."

Volgens Greenspan zal een correctie van de beurs in China gevolgen hebben voor de economie en consumentenbestedingen in dat land. Verder wijst hij op het gevaar van oververhitting van de wereldeconomie. Het recordtempo van groei in de afgelopen vijf jaar "kan niet aanhouden en zal niet aanhouden", meent de oud-Fed baas.

Flexibel

Er kwam niet alleen negatief nieuws uit Spanje. Een flinke correctie op aandelenmarkten kan zonder al te grote gevolgen opgevangen worden indien de economie flexibel genoeg is, denkt Greenspan. Wel voorziet hij de komende jaren problemen op de energiemarkt indien geopolitieke spanningen aanhouden. "Het probleem met olie is niet dat het opraakt, maar de beschikbaarheid ervan."

Alan Greenspan was bijna 19 jaar het gezicht van de Federal Reserve. Hij loodste de Amerikaanse economie door beurscrashes, de Aziëcrisis en de opkomst en neergang van de internethype. Aan de andere kant zorgde zijn rentebeleid ervoor dat fundamentele economische onevenwichtigheden eerder werden gecamoufleerd dan aangepakt.

Lucht

Toch is zijn bijna mythische statuur op meer gebouwd dan vlieguren en onnavolgbare speeches. Begin 2000 waarschuwde Greenspan voor teveel lucht in de aandelenkoersen. Hij kreeg gelijk. In de zomer van 2005 noemde hij de 'huizenbubbel' in de VS een groot gevaar voor de economie. Ook die voorspelling lijkt uit te komen. Luistert Wall Street nog naar de maestro?