Na maanden kwakkelen op de beurs staat Royal Dutch Shell volop in de picture. Fusiespeculaties en de weer oplopende olieprijs hebben de fantasie in het aandeel teruggebracht. Zowel technisch als fundamenteel breken er interessante tijden aan.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Het technische plaatje heeft een hoog 'nu of nooit'-gehalte. Al geruime tijd zit het aandeel gevangen in een tradingrange (bandbreedte) tussen de 24 en 28 euro. Indien ik het goed heb geteld is inmiddels vijf keer die weerstand op 28 euro aangetikt zonder er doorheen te breken. Ook nu staan we er slechts een paar eurocenten onder.

Mondiale vraag

Een doorbraak van de 24/28 tradingrange maakt de weg vrij om eindelijk eens op te stomen richting de 30 euro en hoger. Op waarderingsbasis zou dat volkomen verdiend zijn: u betaalt voor een stukje RDSA nog geen tien keer de winst. Risicomijdende 'lijntjestrekkers' zullen echter eerder aan verkopen denken nu de bovengrens weer is opgezocht.

Langere termijn beleggers doen er goed aan vooral op de fundamentele factoren te focussen. De mondiale vraag naar ruwe olie blijft sterk, terwijl de aanbodkant onder druk staat. Nieuwe olievelden worden slechts sporadisch gevonden, terwijl het grootste deel van de huidige olieproductie komt uit velden van minstens tien jaar oud die bijna aan hun productiepiek zitten.

Consolidatieslag

Shell wordt tevens genoemd in de huidige consolidatieslag. Hoewel het BP-verhaal op geruchten is gestoeld is een megafusie in de Europese oliesector niet denkbeeldig. De 'business case': enorme synergievoordelen wat betreft kosten, investeringen en technologie. Geduld is wel gewenst. Zowel Shell als BP kampen met een aantal interne problemen die een snelle fusie bemoeilijken.

Ook de komende jaren zal Shell profiteren van hoge olie- en gasprijzen, waardoor het concern flink kan inzetten op niet conventionele productiemethoden. Het aandeel is nog steeds goedkoop met een aantrekkelijk dividendrendement. Nu spanningen in het Midden-Oosten weer oplopen en 'driving season' start in de VS is dit beslist niet het moment om uit te stappen.

Disclaimer De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De auteur heeft op het moment van publicatie een longpositie in Royal Dutch Shell.