Het geplaagde Getronics verrast de markt opnieuw met een winstalarm. Door tegenvallers in Engeland dreigen dit jaar rode cijfers. De zoveelste onheilstijding onder het bewind van Klaas Wagenaar. Wanneer wordt recidive wanbeleid?

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Het geplaagde Getronics verrast de markt opnieuw met een winstalarm. Door tegenvallers in Engeland dreigen dit jaar rode cijfers. De zoveelste onheilstijding onder het bewind van Klaas Wagenaar. Wanneer wordt recidive wanbeleid? Tijdens een trading update maakte de automatiseerder bekend 25 miljoen euro af te moeten schrijven wegens tegenvallende resultaten in Groot-Brittannië.

Door deze tweede goodwill afboeking wordt dit jaar mogelijk geen winst gemaakt. Verder is de Ebitae-marge doelstelling opeens “uitdagend” geworden. In gewoon Nederlands: dat gaan we waarschijnlijk ook niet halen.

Extra verliezen

Op de aandeelhoudersvergadering eerder deze maand bevestigde topman Wagenaar nog dat 2007 winstgevend zou worden. Bij de vervroegde jaarcijfers werd ook al een impairment last genomen van 65 miljoen euro door extra verliezen in de VS, België en Groot-Brittannië. Wat kan er in een paar weken veranderd zijn om nu weer beleggers te waarschuwen?

Begin maart vroeg de financiële wereld al om het hoofd van Wagenaar nadat bekend werd dat de AFM onderzoek doet of Getronics heeft verzuimt koersgevoelige informatie tijdig naar buiten te brengen. Uit forensisch onderzoek blijkt dat Wagenaar al in december 2005 op de hoogte was van grote verliezen in Italië. Pas op 17 januari 2006 volgde een persbericht hierover.

Rampjaar

Herstel van de beurskoers na het rampjaar 2006 is een fata morgana gebleken. Het afgelopen jaar stond in het teken van winstwaarschuwingen, gesjoemel met de boekhouding en ruziënde bestuursleden. Ondanks dat aandeelhouders de koers van Getronics in die periode zagen halveren werd Wagenaar beloond met een verdrievoudiging van zijn bonus.

Het is onbegrijpelijk dat de president-commissaris Minderhoud ondanks tegenvaller na tegenvaller achter Wagenaar blijft staan. De geloofwaardigheid van het gehele bestuur is hiermee aangetast, met alle gevolgen van dien voor aandeelhouders, klanten en personeel. Twee heren dansen op een vulkaan, lak aan de rest van de wereld.

Abominabel

Wie denkt dat alle lijken nu wel uit de kast zijn gerold raad ik aan de jaarcijfers eens goed te bestuderen. Er staat nog steeds een forse post geactiveerde goodwill op de balans voor de Amerikaanse activiteiten. Uit de trading update blijkt dat de omzet in de VS met 14% is gedaald. Blijft de dollar zakken, dan is het wachten op de volgende winstwaarschuwing.

Getronics is een speler met lage marges, slecht management, een zwakke balans en abominabel trackrecord. Een overname van de boedel lijkt het hoogst haalbare. Ik zie daar eerder een koers van 4 euro bij dan 6 of 7. Zolang Klaas Wagenaar mag blijven aanmodderen is het aandeel alleen voor speculanten en masochisten interessant.

Disclaimer De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.