Kent u Rob Allart nog? De evangelist en belegger uit Putten, die risicovrije rendementen tot 50% beloofde met investeringen in Zuid Afrika, stond vorige week voor de rechter. Een deel van het geld blijkt te zijn gebruikt voor een privé-woning en juwelen.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Kent u Rob Allart nog? De evangelist en belegger uit Putten, die risicovrije rendementen tot 50% beloofde met investeringen in Zuid Afrika, stond vorige week voor de rechter. Een deel van het geld blijkt te zijn gebruikt voor een privé-woning en juwelen. Rob Allart, oprichter van de evangelische Berea-gemeente kwam in 2005 in het nieuws door een boete van 5,5 miljoen euro van de Nederlandsche Bank vanwege illegale bankactiviteiten. Vorige week diende voor de rechtbank van Zutphen de strafzaak tegen Allart senior en zijn zoon Robert-Jan, bestuurders van het investeringsvehikel Kingdom Financial Services (KFS).

Oplichting

Via het kerkgenootschap Berea werden particuliere beleggers geworven voor Zuid-Afrikaanse ontwikkelingsprojecten. Investeerders kregen rendementen tot maximaal 50% van de inleg of 2% tot 5% per maand voorgespiegeld, maar velen zagen vervolgens geen cent meer terug. Vader en zoon Allart worden door het OM verdacht van oplichting, verduistering en valsheid in geschrifte.

De stichting KFS haalde in 2003 en 2004 in totaal 5,2 miljoen euro op, vooral bij goedgelovige Berea-leden. Dat geld zou worden doorgesluisd naar de Zuid-Afrikaanse stichting Hope of Africa (HOAF), om naar eigen zeggen woningen voor arme Zuid-Afrikanen te kopen. Slogan van de Allarts: de winst van de investering kan weer ten goede komen aan het 'Koninkrijk van God'.

Privé-uitgaven

In werkelijkheid ging het er een stuk wereldser aan toe. Zo zouden tonnen besteed zijn aan een riante bungalow voor zoon Robert-Jan en andere privé-uitgaven. Junior gaf tijdens zitting 'slechts' toe 115 duizend euro aan KFS-gelden te hebben gebruikt voor de financiering van de woning van zeven ton in Putten. De KFS-creditcard werd onder meer gebruikt voor elektronische apparatuur, juwelen en een jurk.

Volgens Rob Allart is hij zelf belazerd en zou 'Hope of Africa' het geld tegen de afspraken in gebruikt hebben voor risicovolle vastgoedprojecten. Het Openbaar Ministerie betoogde echter dat illegaal het bedrijf van kredietinstelling is uitgeoefend, geld van de stichting privé is aangewend en in de brochure van KFS een valse voorstelling van zaken is gegeven over risico’s en juridisch eigendom.

Piramidespel

De beleggingen in Zuid-Afrika zouden "risicoloos" zijn. Particuliere overbruggingskredieten, waarbij het geld juridisch in bezit zou blijven van KFS. Tijdens de rechtszaak bleek echter dat er geïnvesteerd werd in commerciële projecten, waaronder een bungalowpark en wijngaard. Er is nog ruim 900 duizend euro 'zoek'. Volgens het OM heeft meer dan de helft van de beleggers nog geld tegoed.

De officier van justitie is ervan overtuigd dat de Allarts werkten volgens een "piramideachtige constructie". De eerste groep werd betaald met het geld van latere investeerders. Een vergelijkbare werkwijze die onze tennisvriend René van den Berg hanteerde. De voormalig tennissponsor en Intereffekt directeur is veroordeeld voor miljoenenoplichting. Ook in die zaak werd een deel van het ingelegde geld gebruikt voor privé-uitgaven als huis, zwembad en auto.

Argwaan

Opvallend is verder dat de directe familie- of vriendenkring van de Allarts twee keer zoveel 'rente' kreeg uitbetaald dan anderen. De rechtbankpresident vroeg zich af waarom de jonge Russische vrouw Katja M 25 duizend euro terugkreeg na een investering van maar zesduizend euro. Zij bleek een goede vriendin te zijn, waar de getrouwde Rob Allart "speciale gevoelens" voor had.

Wederom blijkt dat een 'free lunch' bij beleggen niet bestaat. Hoe hoger de voorgespiegelde rendementen, hoe meer reden voor argwaan. Hoewel de slachtoffers erg naïef waren, mag dit soort misleiding en nepotisme - indien bewezen - niet ongestraft blijven. De zaak is aangehouden om getuigen te horen. Vader en zoon Allart kunnen na een veroordeling mooi bij elkaar in één cel.

Disclaimer De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.