Eindelijk kwam dan het bod van Barclays op ABN Amro. Het is, bij succes, de grootste overname ooit in de financiële sector. Goed nieuws voor aandeelhouders. ABN Amro-topman Rijkman Groenink krijgt in de combinatie slechts een bijrol toebedeeld.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

De Barclaysvlag wapperde maandagochtend al op het hoofdkantoor aan de Gustav Mahlerlaan, naar verluidt tot ergernis van enkele niets vermoedende personeelsleden. Dit is niet slechts symboliek, de combinatiebank wordt in alle opzichten Angelsaksisch van opzet. Bekijkt u zelf het 25 pagina's tellende persbericht maar eens.

Britse structuur

Het bestuursmodel en de juridische structuur is Brits met een primaire notering aan de London Stock Exchange. Barclays levert de CEO en de Britse beursautoriteit (FSA) wordt hoofdtoezichthouder. De uitspraak van Barclaystopman John Varley dat het wel degelijk om een fusie gaat, en niet om een overname, moet dan ook met een flinke Britse korrel zout worden genomen.

In de beste Angelsaksische traditie werd direct bekendgemaakt dat 10.800 arbeidsplaatsen worden verhuisd naar lage-lonenlanden en 12.800 banen geschrapt. Beide banken verwachten 3,5 miljard euro aan synergievoordelen te behalen. Een overname van de ruim zeshonderd Nederlandse bankkantoren door Fortis zou overigens voor het personeel veel meer slecht nieuws betekenen.

Meesterzet

ABN Amro maakte tevens bekend haar Amerikaanse retailbank LaSalle voor 21 miljard dollar te verkopen aan Banc of America. Een meesterzet, omdat Royal Bank of Scotland juist LaSalle graag wil inlijven. Het consortium van RSB, Fortis en Banca Santander zegde de afspraak met het ABN Amro bestuur op het laatste moment af om zich te beraden over deze Amsterdamse 'poison pill'.

Op het eerste gezicht is het verrassend dat niet Rijkman Groenink, maar ABN president-commissaris Arthur Martinez 'chairman' wordt van de nieuwe combinatie. Groenink moet een paar stappen terug doen in de positie van non-executive director. Zijn 420 duizend uitstaande opties en honderdduizend gewone aandelen leveren dankzij de biedingstrijd straks wel een prettige elf miljoen euro op.

Reële prijs

In de Londense City gingen al langer stemmen op dat de Amerikaan Arthur Martinez een betere keus zou zijn als chairman. Groenink ligt daar slecht door een jarenlange underperformance ten opzichte van sectorgenoten. Strategische doelen werden niet gehaald en de koers van ABN Amro is vanaf zijn aantreden in 2000 tot aan de actie van TCI in februari 2007 nauwelijks gestegen.

Hot bod van Barclays komt neer op 36,25 euro per aandeel. Op fundamentele waarderingsbasis een reële prijs. De drie banken onder leiding van Royal Bank of Scotland is een slag toegebracht, want mocht de overname mislukken, dan gaat de verkoop van LaSalle gewoon door. Het eindspel is begonnen, met dank aan The Children's Investment Fund. Maar de wedstrijd lijkt gespeeld.

Disclaimer De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De auteur heeft op het moment van publicatie geen positie in ABN Amro of Barclays.