Bijna de helft van de Nederlanders met schulden slaapt slecht, volgens staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken. De voorlichtingscampagne 'Blijf Positief' moet uitkomst bieden. De gelijknamige website geeft echter een ratjetoe aan informatie.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Uit onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken zou blijken dat 29 procent van de Nederlanders wel eens schulden heeft gehad. Van hen ligt 48 procent af en toe 's nachts wakker van geldproblemen. Doel van de campagne 'Blijf Positief' is consumenten te waarschuwen voor de risico's van schulden.

Financiële conditie

Bezoekers van de site Blijfpositief.nl kunnen testen hoe hun 'financiële conditie' is waarna men een 'trainingsprogramma' kan volgen om de dagelijkse uitgaven beter te beheersen. Aboutaleb hoopt met deze campagne, die drie jaar loopt, mensen met geldproblemen te wijzen op praktische oplossingen.

Een sympathiek initiatief. Alleen jammer dat de 'hulp' op de website grotendeels beperkt blijft tot open deuren en symptoombestrijding. Een goedkopere pot pindakaas, minder lang onder de douche staan en niet in het hoogseizoen op vakantie... Hoeveel ambtenaren hebben hier op de hei over gebrainstormd?

Mentaliteit

Mensen met een 'financiële blessure' worden getrakteerd op een paar links hoe men 'slimmer' kan consumeren. U kunt ook een boekje bestellen getiteld "overleven met een laag inkomen". Wat een treurigheid. Waarom lees ik nergens hoe voorkomen kan worden dat je überhaupt in zo'n situatie terechtkomt? Preventie is minstens zo belangrijk als hulpverlening.

De campagne geeft slechts enkele vrijblijvende tips om de schuldenproblematiek te verlichten, zonder de koe bij de hoorns te vatten. En dat is de mentaliteit bij veel consumenten. Lenen is normaal geworden. Omdat de buurman een mooie auto heeft, heb ik daar ook 'recht' op. Eerst verdienen, dan pas uitgeven behoort helaas niet meer tot de standaard opvoedingslessen.

Zeven tips

Ik ben geen 'personal finance'-expert maar voel me toch geprikkeld zeven stellingen te poneren, die naar mijn bescheiden mening een goede basis bieden voor een gezonde financiële huishouding.

1. Maak eerst een financieel plan met realistische doelen
2. Leen alleen geld voor de aankoop van een eigen huis
3. Boek maandelijks automatisch 5 tot 10 procent van uw bruto inkomen over naar een spaar- of beleggingsrekening
4. Maak geen gebruik van de kredietfaciliteit op uw creditcard of betaalrekening
5. Beleg nooit met geleend geld
6. Besteedt voldoende tijd aan uw financiën
7. Gooi alle reclame voor leningen, creditcards en postorderbedrijven ongelezen weg

Aanrader

Uw geld is een onderneming. En dat vraagt om een goed plan, geduld en discipline. Dat klinkt serieus, maar sparen of beleggen kan ook 'fun' zijn. Wie zaait zal oogsten. Gelukkig verwijst de site wel naar het Nibud, dat beter van opzet is. Lees eens een boek van Adriaan Hiele, echt een aanrader! Dan hoeft 'Leen' bij u nooit meer aan de deur te kloppen.