Barbaren, sprinkhanen en roofridders worden ze genoemd. Durfinvesteerders op zoek naar verborgen waarde bij beursgenoteerde bedrijven. De Tweede Kamer hield een hoorzitting waar hedgefondsen en private equity partijen hun verhaal konden doen.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Voor het rondetafelgesprek waren behalve private investeerders ook werkgevers- en werknemersorganisaties, pensioenfondsen, hoogleraren en andere experts uitgenodigd. Kamerleden, vooral ter linkerzijde, tonen zich regelmatig bezorgd over de groeiende invloed van 'activistische aandeelhouders' die alleen oog zouden hebben voor rendement op korte termijn.

Onderscheid

Om zaken in het juiste perspectief te zien is het nodig onderscheid te maken tussen private equity en hedgefondsen. Private equity fondsen zijn uit op een meerderheidsbelang in een bedrijf om de extra waarde die men ziet op termijn te incasseren via verkoop. Hedgefondsen bouwen meestal relatief kleine belangen op en proberen via druk op het management de strategie te wijzigen.

Private equity heeft een middellange termijn horizon terwijl hedgefunds over het algemeen gaan voor snelle koerswinst. Critici wijzen op het risico dat durfinvesteerders bedrijven opzadelen met hoge schulden, zoals bijvoorbeeld bij PCM is gebeurd. In de meeste gevallen is het beeld echter een stuk genuanceerder. Private equity speelt dan juist een nuttige rol in een gezonde, open economie.

Groeipotentieel

Voor durfkapitalisten zijn alleen ondernemingen interessant die op de beurs substantieel zijn ondergewaardeerd. Bijvoorbeeld door onbenut groeipotentieel, onsamenhangende activiteiten of zwak management. Vaak deugt de strategie niet of wordt deze slecht uitgevoerd. Het gevolg is in veel gevallen een jarenlang kwakkelende beurskoers en banenverlies.

Kijken we bijvoorbeeld naar ABN Amro. De doelstelling om een top 5-positie in de 'peer group' te halen mislukte en reorganisatie op reorganisatie leverde weinig kostenvoordelen op. De koers van de bank heeft sinds het aantreden van Groenink in 2000 tot de actie van TCI vrijwel niets gedaan. Logisch dat investeerders in die situatie kansen zien om het beter te doen.

Strategie

Hedgefondsen en private equity zijn alleen bedreigend voor ondernemingen die langere tijd ondermaats presteren. Beursgenoteerde bedrijven worden gedwongen continu na te denken over strategie, financiering en aandeelhouderswaarde. En dat is uiteindelijk goed voor de Nederlandse economie, het innovatieve vermogen en de werkgelegenheid.

Politici doen er goed aan niet overhaast met regelgeving te komen die onze open economie en vrije kapitaalmarkt schade kan berokkenen. Een verlaging van de grens waarbij aandeelhouders hun belangen moeten melden is wel een goede zaak omdat daarmee transparantie wordt vergroot. Laat verder de markt gewoon zijn werk doen.