New Century Financial, een van de grootste hypotheekverstrekkers in de VS, is zo goed als failliet. Schuldeisers hebben de geldkraan dichtgedraaid en er is waarschijnlijk met de boeken geknoeid. Ontmoet Mr. Housing Bubble: If I pop, you're screwed!

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Mocht New Century failliet gaan dan heeft dit gevolgen voor zowel de Amerikaanse financiële sector als individuele huizenbezitters. Het bedrijf is in zwaar weer gekomen door de zwakke Amerikaanse huizenmarkt en de aankondiging van een onderzoek naar boekhoudfraude. De koers is de afgelopen maanden met negentig procent gekelderd.

Hardste klappen

New Century is de een na grootste speler in de zogenoemde 'subprime mortgage' sector, die zich richt op hypotheekverstrekking aan consumenten met een lagere kredietwaardigheid. En juist daar vallen de hardste klappen. Consumentenorganisatie The Center for Responsible Lending verwacht dat negentien procent van alle hoog-risicohypotheken niet kan worden afgelost.

Spelers als New Century leenden zonder veel restricties miljarden uit en financierden dat vervolgens weer bij grote financiële instellingen. Als je bij wijze van spreken tot tien kon tellen kreeg je een hypotheek. Geen probleem als huizenprijzen blijven stijgen, maar dat 'goldilock scenario' is voorbij. Prijzen dalen en steeds meer Amerikanen zijn niet meer in staat hun schulden terug te betalen.

Olievlek

Inmiddels hebben autoriteiten veel strengere criteria voor hypotheekverstrekking voorgesteld, wat uiteraard weer een extra negatieve impuls aan de huizenmarkt geeft. Verder is het de vraag hoe snel deze olievlek zich verspreidt. Worden alleen bedrijven aan de onderkant van de Amerikaanse hypotheekmarkt geraakt of gaat de fall-out verder? Iets om goed in de gaten te houden.

De laatste SEC filing van New Century geeft details over de financiële verstrengeling met topspelers als Citigroup, Bank of America, Morgan Stanley en Goldman Sachs. Nu is een bedrag van 8,4 miljard dollar in deze wereld geen reden tot grote zorg, maar dat kan veranderen als er nog een paar van dit soort hypotheken cowboys omvallen.

ABN Amro

Gevoel voor timing kan Rijkman Groenink niet ontzegd worden. In januari maakte ABN Amro bekend haar Amerikaanse hypotheekbedrijf te verkopen aan Citigroup. ABN AMRO Mortgage Group was één van de grootste leningverstrekkers in de VS. Precies op tijd weg, al ging daar wel een schandaal met 28 duizend ondeugdelijke leningen aan vooraf.

En wat doet Wall Street? 'Indices hoger door wegebbende hypotheekzorgen', lees ik op de newswires. Amerikaanse beleggers steken hun kop in het zand of bekijken de wereld door een roze bril. Weer een signaal om voorlopig zeer voorzichtig te zijn en dollargevoelige aandelen te mijden. Play too close to the fire, get burned.

Disclaimer De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.