Beleggen is af en toe via dezelfde draaideur naar binnen en buiten gaan. Een koersval op de Chinese beurs van 9 procent zorgde voor een forse sell-off in Europa en de VS. Gezonde correctie, of zijn de beren ontwaakt uit hun winterslaap?

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

De Shanghai Composite Index zakte dinsdag met 8,8 procent op zorgen dat de economische groei in Azië zal vertragen door afnemende investeringen. Daar bovenop kwam het nieuws uit de VS dat orders voor duurzame goederen in januari een daling liet zien van 7,8 procent. Analisten rekenden op een afname met slechts 3 procent. Een meevallend consumentenvertrouwen mocht niet meer baten.

Recessie

Het slechte nieuws landde in een reeds nerveuze markt door uitspraken van voormalig Federal Reserve president Alan Greenspan dat de Amerikaanse economie mogelijk eind 2007 in een recessie beland. “Winstmarges in het bedrijfsleven stabiliseren zich, hetgeen een vroeg bewijs is dat we in het laatste stadium van de economische cyclus beland zijn”, aldus Greenspan.

Oplopende geopolitieke spanningen drukken eveneens het sentiment. Dagelijks verschijnen berichten in de media dat het Amerikaanse aanvalsplan voor Iran klaar ligt. Het land houdt desondanks onverkort vast aan haar nucleaire programma. Een aanslag bij een Amerikaanse basis in Afghanistan op het moment dat vice-president Cheney op bezoek was zorgde ook voor een schrikreactie.

Recordvolume

De Dow Jones sloot dinsdagavond 416 punten lager op 12.216,24 punten, een min van 3,3 procent. Intraday stond er zelfs even een verlies van 500 punten op het bord, bewegingen die we sinds de aanslagen van september 2001 niet meer gezien hebben. De technologiebeurs Nasdaq leverde bijna 4 procent in. Op de NYSE werd een recordvolume van 4,2 miljard aandelen verhandeld.

Er zijn meer factoren die een daling rechtvaardigen. Bijvoorbeeld dat het vier jaar geleden is dat Wall Street een serieuze daling voor de kiezen kreeg.

De Dow Jones staat op een niveau vergelijkbaar met de internethype in 2000 en 2001. Dit terwijl bedrijven steeds voorzichtiger worden in hun winstprognoses. Ondertussen leent de VS nog elke dag 3 miljard dollar van de rest van de wereld.

Nerveus

Voor de komende dagen is het van belang dat de rust in Azië weer enigszins terugkeert. Ook is het raadzaam valutamarkten scherp in de gaten te houden. De stemming zal voorlopig wel even nerveus blijven.

Voor lange termijn beleggers wellicht een goed moment een deel van papieren winsten te verzilveren. Neerwaartse risico’s zijn nu groter dan opwaartse kansen.