Topman Numico "beurt" veertien miljoen, aldus de Volkskrant. Politici, vakbonden en de VEB spreken er schande van. "Echt van God los," fulmineerde Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten. We hebben weer een salarisrel in ons aangeharkte polderlandschap.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Jan Bennink trad aan in 2002 toen het bedrijf aan de rand van de afgrond stond, met een negatief vermogen en een beurskoers van vier euro. Numico moest via riskante en peperdure acquisities de grootste vitaminefabrikant ter wereld worden. Grootheidswaanzin en wanbeleid werden het concern bijna fataal.

Beurskoers

Numico richt zich onder leiding van Bennink weer geheel op baby- en klinische voeding, is financieel kerngezond en heeft de afgelopen jaren een overtuigend trackrecord opgebouwd. Het bedrijf behoort tot de meest winstgevende en succesvolle spelers in de foodsector. De beurskoers is na de herstructurering vertienvoudigd.

Als Bennink honderd procent van zijn doelen haalt incasseert hij twee miljoen euro via een bonus en het verzilveren van opties bovenop zijn riante jaarsalaris van twee miljoen. Ja, een zeer royale beloning waar echter een absolute topprestatie tegenover staat. Daar past een wat minder zurig toontje uit de Wibautstraat bij.