Ook bij ABN Amro rammelen de 'barbaren' aan de poort. Het Britse TCI Investment Fund noemt de bank "significant ondergewaardeerd" en eist opsplitsing. Na jaren kwakkelen is het voor topman Rijkman Groenink nu echt erop of eronder.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

The Children's Investment Fund houdt momenteel een belang van ruim één procent in ABN Amro. Het hedgefund, bekend van Deutsche Börse/LSE, heeft een brief gestuurd aan Rijkman Groenink en de Raad van Commissarissen. Patrick Degorce van TCI wijt de onderwaardering aan een slechte strategie en onvoldoende grip op de kosten.

Som der delen

"Het management zou alle opties moeten verkennen om te fuseren, activiteiten te verkopen of af te splitsen", aldus Degorce tegenover Bloomberg. Volgens het fonds is de som der delen veel meer waard dan het bedrijf in zijn huidige vorm. Daar hoort een beurskoers "beduidend" boven de 30 euro bij.

Beleggers namen alvast een voorschot op de toekomst. Het aandeel won woensdag ruim zes procent, de grootste koersstijging in bijna vier jaar. En dat is veelzeggend. Groenink is sinds mei 2002 bestuursvoorzitter en zijn strategie heeft, ondanks vele doelstellingen en beloften, tot nu toe weinig rendement opgeleverd.

Aandeelhouderswaarde

Het doel bij zijn aantreden om qua aandeelhouderswaarde een top 5-positie in de peer group te halen is mislukt. Op dit moment staat ABN Amro op nummer 15. Reorganisatie op reorganisatie heeft niet geleid tot een structureel lager kostenniveau. Het aandeel is de afgelopen drie jaar behoorlijk achtergebleven bij de AEX index.

Daarnaast heeft de geruchtmakende overname van de Italiaanse bank Antonveneta nog geen extra rendement voor beleggers opgeleverd. TCI wil dan ook een stop op nieuwe acquisities. De timing is niet toevallig. In de markt wordt gespeculeerd op een overname van het Italiaanse Capitalia, een slechtdraaiende bank die 20 miljard moet kosten.

Beter presteren

Hedgefund TCI is van plan tijdens de komende AvA op 26 april enkele voorstellen ter stemming te brengen. Prima zaak dat op deze manier de druk op Groenink flink wordt opgevoerd. Een CEO is er niet om op de winkel te passen maar om waarde te creëren voor stakeholders en aandeelhouders.

Durfinvesteerders vervullen naast hun eigen belang een nuttige rol onderwaardering van beursfondsen aan de kaak te stellen. De boodschap aan Groenink moet duidelijk zijn: beter presteren of wegwezen. Als TCI voldoende steun krijgt zal de ambitieuze topman in 2007 eindelijk boter bij de vis moeten leveren.

Disclaimer

De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De auteur heeft op het moment van publicatie geen positie in ABN Amro.