De Hoge Raad heeft een deel van de Hercules-voorkenniszaak terugverwezen naar het Hof. Belegger Martijn K., alias 'Hercules’ is vrijgesproken van voorwetenschap, maar de veroordeling voor 'leugenachtige berichten' op een beursforum blijft staan.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Op 23 oktober 2000 plaatste K. onder het alias 'Hercules' berichten over het fonds Cardio Control op het Guru-forum van Eurobench.com. Hij suggereerde dat belangrijk nieuws op til was en dat een partij grote pakketten had gekocht. De 'shuffle' begon en de koers steeg fors.

'Hercules' was echter zelf grotendeels verantwoordelijk voor de hoge volumes in het illiquide fonds. Volgens het arrest gingen aankopen gepaard met bijna even grote verkopen, zodat beleggers een "onjuiste voorstelling van zaken" kregen. K. claimt pas tweeënhalve week later - met verlies - de stukken te hebben verkocht.

Shuffle-koning

Shuffelen is het opdrijven van pennystocks met weinig handel om deze vervolgens met winst te verkopen. Ook op het IEX-forum was K. actief. In december 2001 plaatste hij een oproep om in het bijna failliete LCI te stappen. LCI steeg die dag vijftig procent bij een omzet acht keer zo groot als normaal. Naar eigen zeggen verdiende hij daar 25 duizend euro mee. Zijn mailinglijst 'supertips' via Night-trading.com was korte tijd zeer populair.

De Hoge Raad stelt dat het eigen voornemen tot aan- of verkoop van aandelen niet kan leiden tot voorwetenschap. K. werd eerder door het gerechtshof veroordeeld omdat hij gehandeld zou hebben op de wetenschap dat hij zelf even later geruchten via de chatsite zou verspreiden. Voorkennis over je eigen handel, een juridisch novum dat verbazingwekkend tot cassatie heeft standgehouden.

Stokoud artikel

Het OM gebruikte een stokoud wetsartikel dat (de poging tot) het verspreiden van 'leugenachtige berichten' verbiedt. Er moest in 2003 eindelijk gescoord worden na een aaneenschakeling van echecs met voorkenniszaken tegen de professie. Dit feit acht de Hoge Raad echter wel bewezen. Ook de boete van ruim tienduizend euro is gehandhaafd.

Gerben van der Marel van het Financieele Dagblad slaat overigens de plank flink mis in deze zaak. Met de Binck-voorkennis nog vers in het geheugen werd opnieuw IEX.nl opgevoerd als plaats delict. 'Hercules' was echter de onbetwiste 'shuffle-koning' van Guru. Ook de redenering dat de uitspraak mogelijk gevolgen heeft voor de Schaaij-affaire gaat mijns inziens niet op.

Beleggersfora

Geert Schaaij, inmiddels opgestapt bij International Assets, kwam vorig jaar met een ronkend koopadvies voor het illiquide fonds Dico in het tv-programma Business Class van Harry Mens. Schaaij had enkele dagen eerder via een onderhandse emissie alle aandelen afgenomen. Hem wordt niet zozeer voorkennis verweten maar een gebrek aan transparantie over zijn eigen belangen. Daarnaast gelden voor de professie strengere AFM-regels.

Wat 'Hercules' in niet-juridisch maar rond Nederlands kan worden aangerekend is het 'omhoog lullen' van de eigen positie. Wie de vele beleggersfora leest weet dat dit (helaas) dagelijkse praktijk is. Volwassen mensen moeten in staat zijn daar doorheen te prikken. Voor mijn gevoel blijft deze zaak een hoog 'kanon schiet op mug'-gehalte houden. Wordt vervolgd.