Dat is even schrikken. Biotechbedrijf Crucell zou volgens analisten en beleggers voor het eerst een kwartaalwinst realiseren. Dat werden dus dieprode cijfers en een forse reorganisatielast. Mooi instapmoment of tijd om afscheid te nemen?

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Het nettoverlies over de afgelopen drie maanden kwam uit op 24,9 miljoen euro terwijl analisten rekening hielden met een nettowinst van minimaal 8 miljoen.

In het resultaat is een eenmalige last begrepen van 33,5 miljoen voor herstructureringskosten en een impairment in Zwitserland. Ook de omzetstijging naar 76,0 miljoen stelde teleur, de analistenconsensus lag rond 82 miljoen.

Goudzoekers

Dat marktpartijen te hoog zitten met hun taxaties kan, maar het bedrijf had toch wel wat eerder aan de bel mogen trekken dat de cijfers tegenvallen. Dat geldt ook voor het stopzetten van licenties. Bij nieuwe licenties volgt vrijwel meteen een juichend persbericht.

Crucell, uitgegroeid tot midkapfonds op weg naar winstgevendheid, heeft behoefte aan langere termijn beleggers in plaats van goudzoekers en dobbelaars. Daar past een betrouwbaar en consistent communicatiebeleid bij. Niet het bewaren van slecht nieuws tot de volgende kwartaalcijfers.

Medicijnen

Wat ook tegenviel: weinig nieuws over de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Het Leidse biotechbedrijf blijft echter positief over 2007. De omzet zal naar verwachting boven de 200 miljoen euro uitkomen en er wordt dit jaar cashflow break-even gedraaid. Maar dat wisten we al, dus geen positieve verrassingen om de koers een nieuwe impuls te geven.

Veel potentie

Toch blijft Crucell een fonds met veel potentie. De eigen PER.C6-technologie is van grote waarde. Daarnaast zijn er volop kansen, zoals de Star-technologie die ook op bestaande medicijnen kan worden toegepast.

De overname van het Zwitserse Berna en Zweedse SBL leverde een aantal vaccins op die direct omzet genereren. Quinvaxem is een veel belovend vaccin tegen kinderziektes. Het ebola vaccin bevindt zich in de eerste klinische fase.

In januari schreef ik dat 2007 het jaar van de waarheid wordt en een correctie een mooi moment kan zijn wat stukken op te pikken. Het aandeel is in 2006 fors achtergebleven terwijl Crucell op het punt staat winstgevend te worden.

Voor beleggers die geloven in de business case is dit de kans om long te gaan. Mijn vertrouwen in het management heeft echter wel een deukje opgelopen.

Disclaimer

De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De auteur heeft op het moment van publicatie geen positie in Crucell.