Opwarming van de aarde staat dankzij Al Gore en het onlangs verschenen rapport van de Verenigde Naties hoog op de internationale agenda. Investeren is vooruitzien. Hoe kunnen beleggers inspelen op deze ontwikkelingen?

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Het klimaatpanel van de Verenigde Naties presenteerde vrijdag in Parijs een nieuw rapport over het broeikaseffect. Volgens de klimaatdeskundigen is het "zeer waarschijnlijk" dat de mens verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde in de afgelopen vijftig jaar. Wetenschappers waarschuwen voor extremer weer, smeltende gletsjers en een stijgende zeespiegel.

Nuchtere analyse

De Amerikaanse financiële gigant Citigroup publiceerde eind januari een zeer interessant rapport over de impact van klimaatverandering op economie en bedrijfsleven. ‘Climatic consequences, investment implications of a changing climate’ geeft een gedetailleerde en nuchtere analyse met een opsomming van kansrijke bedrijven wereldwijd. Klik hier (pdf) voor het volledige rapport.

Het zal u niet verbazen dat bedrijven op het gebied van wind- en zonneenergie en biobrandstoffen hoog scoren. Zoals bijvoorbeeld Vestas, een Deens bedrijf dat marktleider is in productie van windturbines. De koers van Vestas is echter al zo hard opgelopen dat dit soort platgetrapte paden wellicht niet meer interessant zijn. Er worden echter veel meer bedrijven en sectoren getipt.

Diverse sectoren

Citigroup selecteerde 74 bedrijven die goed gepositioneerd zijn om te profiteren van trends t.a.v. klimaatverandering. Het zijn dus niet alleen de alternatieve energie spelers die beleggers in de gaten moeten houden. De meer traditionele sectoren bieden eveneens kansen maar ook ‘niche markten’ als schoon drinkwater en handel in emissierechten.

Autofabrikant Toyota staat op de lijst als "wereldmarktleider in hybride elektrische voertuigen, die het potentieel hebben om kooldioxide-emissies met 50 procent te verminderen". Ook het Russische Gazprom is opgenomen vanwege toenemende vraag naar ‘schoon’ aardgas in Europa. Kijken we dichter bij huis, er zijn ook twee Nederlandse concerns uit de AEX index vermeldt: DSM en Philips.

Stock picking

DSM is interessant vanwege exposure in alternatieve brandstoffen, zoals ethanol. Citigroup verwacht dat de lichtdivisie van Philips profiteert van spaarlampen die Co2 emissies verlagen. Succesvol ‘stock picking’ betekent echter ook in deze tak van sport tijd steken in research over bedrijf, strategie, kwaliteit management en onderwaardering. Daar verandert het klimaat niets aan.

Disclaimer

De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De auteur heeft op het moment van publicatie geen positie in de genoemde aandelen.