SBM Offshore presteerde in 2006 (nog) beter dan verwacht. Fraaie winstcijfers en een recordbedrag aan nieuwe orders. Het bedrijf zal ook de komende jaren blijven profiteren van uitermate gunstige marktomstandigheden.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

SBM Offshore boekte het afgelopen jaar 216 miljoen dollar winst, ruim boven de analistentaxatie van gemiddeld ongeveer 205 miljoen dollar. In 2005 werd 226 miljoen verdient, echter hierin zat een eenmalige bate van 79,8 miljoen vanwege de verkoop van het olieproductie schip Serpentina. Ook de omzet van bijna 2 miljard dollar overtrof de verwachtingen.

Offshore oliewinning

Het concern is wereldwijd actief in offshore oliewinning. Activiteiten bestaan uit het ontwerpen, leveren en installeren van drijvende productie-, overslag- en opslagsystemen voor de olie- en gasindustrie.

SBM profiteert volop van de met miljarden toegenomen investeringen in olie- en gaswinning op zee. Het voormalige IHC Caland haalde een recordbedrag aan orders binnen.

Marktomstandigheden

Het management verwacht dat de huidige marktomstandigheden de komende vier tot zes jaar aanhouden. Voor 2007 wordt gerekend op een winst van 260 miljoen dollar, exclusief eventuele verkoop van huurschepen. Hoewel SBM bekend staat om conservatieve prognoses, een fors hogere target dan de marktverwachting van ca. 220 miljoen.

Hogere koersdoelen

Sterke cijfers (pdf) en excellente vooruitzichten. Analisten zullen hun taxaties moeten aanpassen en ongetwijfeld met hogere koersdoelen komen. Toch is dit aandeel vooral een pareltje voor de lange termijn, om rustig een paar jaar op de plank te leggen. Ik hou mijn stukken (laatste aankoop op 21,25 bij een olieprijs van 79 dollar!) dan ook stevig vast.

Disclaimer

De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De auteur heeft op het moment van publicatie een long positie in SBM Offshore.