Crucell is typisch zo'n aandeel dat beleggers verdeelt in 'believers' en sceptici. Analisten zijn laaiend enthousiast of zien het fonds als eeuwige belofte. Biotechnologie is booming, dus tijd voor een nadere kennismaking.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Crucell is een biotechnologiebedrijf gericht op onderzoek, ontwikkeling, productie en het wereldwijd op de markt brengen van vaccins en antistoffen ter bestrijding van infectieziekten. Belangrijke ‘producten’ zijn het hepatitis B en influenza vaccin. In de pijplijn zitten zowel producten in een vroeg stadium van ontwikkeling als kort voor marktintroductie.

Marktpotentieel

De eigen PER.C6-technologie neemt een belangrijke plaats in. Door deze technologie, die in licentie wordt verkocht, kunnen geneesmiddelen en vaccins efficiënter worden geproduceerd. Ook gebruikt Crucell de technologie voor ontwikkeling van eigen vaccins tegen onder andere malaria, ebola en tuberculose. Licentieverkopen zorgen in dit stadium voor risicospreiding.

Crucell heeft meer ijzers in het vuur, zoals de Star-technologie dat het Amerikaanse Genentech momenteel evalueert. De technologie levert in tests een hogere productie van eiwitten op. Star kan worden toegepast op bestaande medicijnen, wat het marktpotentieel aanzienlijk verhoogt. Beleggers moeten wel geduld hebben, de cyclus loopt volgens experts zeker vier jaar achter op de zogeheten PER.C6.

Acquisities

Voor aandeelhouders was 2006 geen goed jaar. Crucell verloor ruim 10% terwijl de AEX 13 procent wist toe te voegen. Dit valt denk ik deels te verklaren door scepsis over de acquisitie van het Zwitserse Berna Biotech. Met de overname verkreeg Crucell onder andere Quinvaxem, een veel belovend vaccin tegen vijf kinderziektes dat inmiddels op de goedkeuringslijst van de World Health Organization staat.

De acquisitie van Berna levert niet alleen belangrijke knowhow op maar ook een aantal vaccins die meteen omzet genereren. Recent werd SBL vaccin overgenomen, waardoor vaccins tegen cholera en diarree aan de portfolio konden worden toegevoegd. Een andere 'opportunity' is de eigen AdVac-technologie voor een vaccin tegen malaria. Er is toestemming uit Amerika om te gaan testen.

Kansrijk aandeel

Crucell heeft belangrijke stappen gezet richting winstgevendheid en verwacht dit jaar cashflow break-even te zullen draaien. Nieuwe licentieovereenkomsten zijn kansrijk en een positief rapport over Star kan de koers flink in beweging zetten. Wellicht is 2007 zelfs met winst af te sluiten. Hoewel de risico's aanzienlijk zijn lijkt dit een interessant moment bij een correctie wat stukken op te pikken.

Disclaimer

De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De auteur heeft op het moment van publicatie geen positie in Crucell.