Welke aandelen moet je hebben in 2007? Ik ga weer op zoek naar goed geleide bedrijven die zijn ondergewaardeerd, een relatief hoge winstvoorspelbaarheid hebben en zo weinig mogelijk dollarrisico. Ook dit jaar geen eenvoudige opgave.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

2007 zou wel eens een onrustig en volatiel beursjaar kunnen worden. Grote onevenwichtigheden in de Amerikaanse economie lopen parallel met recordstanden op Wall Street. De VS leent elke dag 3 miljard dollar van de rest van de wereld. Het vertrouwen in de dollar brokkelt langzaam doch gestaag af. Ik verwacht een verdere (forse) daling van de ‘greenback’ ten opzichte van euro en Japanse yen.

Defensieve sectoren

Bedrijfswinsten groeien nog maar de economie in de VS koelt af. De ene groep economen gaat uit van een geleidelijke afzwakking, anderen vrezen een harde landing. In beide scenario’s zal er minder geld worden verdient, hetgeen financiële markten nog nauwelijks hebben verdisconteerd. Een andere risico: de Amerikaanse huizenmarkt. Er worden minder huizen verkocht en de prijzen dalen.

De mondiale vraag naar ruwe olie blijft toenemen door economische groei van opkomende landen terwijl aanbod onder druk staat. Het goede nieuws: relatief lage inflatie, redelijk gunstige economische vooruitzichten in Europa en een beheerste renteontwikkeling. Plussen en minnen opgeteld, bij deze macro-economische constellatie past een overweging in defensieve sectoren.

Toenemende olieschaarste

De energiesector is favoriet om in te spelen op een verdere stijging van de olieprijs. Royal Dutch Shell zal in 2007 blijven profiteren van de aanhoudend hoge vraag naar olie en gasproducten. Ook zien we kansen bij een verdergaande sectorconsolidatie. Het aandeel is met een koerswinst verhouding onder de 10 aantrekkelijk geprijsd, inclusief een gunstig dividendrendement.

Ook de olieservice industrie mag niet in de portefeuille ontbreken. Voor zowel toeleverancier SBM Offshore als bodemonderzoeker Fugro zijn de marktomstandigheden bijzonder gunstig. Er zal door de toenemende schaarste van olie de komende drie tot vijf jaar fors geïnvesteerd worden in het vinden en ontwikkelen van nieuwe oliebronnen. Beide bedrijven zijn hiervoor optimaal gepositioneerd.

Kwaliteitsfondsen

Mijn andere stockpicks voor 2007. DSM is een ondergewaardeerd kwaliteitsfonds met een heldere strategie. Het cyclische karakter is aanzienlijk verminderd, wat nog niet in de koerswinst verhouding te zien is. Ook Fortis is gunstig gewaardeerd terwijl ik reken op een winstgroei van 7 procent. Bovendien de enige financial met nauwelijks dollar exposure. Het aandeel kan denk ik nog zeker 20 procent omhoog.

Uitzendconcern USG People draait dit jaar als een trein, maar 2007 wordt volgens topman Ron Icke 'beslist nog mooier'. Het bedrijf profiteert volop van de groeiende Europese uitzendmarkt. Door de verkrappende arbeidsmarkt in Nederland zullen marges verder stijgen. Technisch dienstverlener Imtech blijft een prachtig groeiaandeel dat grote instituten nog moeten gaan ontdekken.

Bekijk hier welke aandelen door banken en effectenhuizen getipt worden voor het nieuwe beursjaar. Ik wens alle lezers veel wijsheid, geluk en voorspoed toe in 2007!

Disclaimer

De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De auteur heeft op het moment van publicatie long posities in Royal Dutch Shell, Fugro, SBM Offshore en Fortis.