Lezers van NU.nl en Blikopdebeurs.com hebben Geert Jan Nikken gekozen tot beursgoeroe 2006. Nikken, technisch analist bij Fortis, wint de verkiezing voor de tweede keer oprij. Runner-up Wessel Aslander kwam slechts enkele stemmen tekort. Het brons gaat naar Thijs Berkelder van Petercam.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Geert Jan Nikken begon zijn carrière als trainee bij ABN Amro. Via Generale Bank en MeesPierson kwam hij uiteindelijk terecht bij Fortis Bank. Voor het grote publiek is Nikken vooral bekend door zijn dagelijkse technische analyses op beurssite IEX.nl. Lezers van IEX roemen zijn inzicht en vakkennis. Nikken levert ook regelmatig bijdragen voor BNR Nieuwsradio en CNBC.

Rendement

Ook Wessel Aslander is technisch analist. Hij is werkzaam bij DSM en schrijft op eigen titel voor Wallstreetweb.nl. De beleggingsadviezen van Aslander scoren hoog. De site Guruwatch.nl toetst alle aandelenadviezen op rendement. Aslander voert dit jaar de top-20 aan met 128 adviezen die een gemiddeld rendement opleverden van 2,4%. Een uitstekende prestatie.

Thijs Berkelder is Directeur Equity Research bij vermogensbeheerder Petercam Bank. Een autoriteit op het gebied van fundamentele analyse. Petercam presteert al jaren bovengemiddeld met haar aandelenopinies. Berkelder ontdekte beursparels als Univar en Vopak. Petercam durft ook regelmatig verkoopadviezen te geven, zoals bij het fonds Van der Moolen in mei 2006 op 5,90 euro.

Rode lantaarn

De meest omstreden analist is waarschijnlijk Guy Boscart. De Nederbelg ‘wint’ de rode lantaarn en is afgerekend op zijn negatieve visie over de beurs. Boscart, oprichter van het bekende USMarkets.nl, zat daarentegen wel vaak goed met olie, goud en euro. Dat hij gewaardeerd wordt blijkt uit zijn vierde plaats op de beursgoeroelijst. Opvallend is verder de slechte score van Royce Tostrams.

Officiële uitslag

1. Geert Jan Nikken, Fortis Bank en IEX.nl (605)
2. Wessel Aslander, Wallstreetweb.nl (598)
3. Thijs Berkelder, Petecam Bank (396)
4. Guy Boscart, USMarkets.nl (368)
5. Frans van Schaik, Go Capital (243)
6. Corné van Zeijl, SNS Asset Management (237)
7. Ron Belt, Beleggen.blogo.nl (152)
8. Kees de Kort, AFS Capital Management (127)
9. Willem Middelkoop, journalist RTL Z (109)
10. Ad van Tiggelen, ING Investment Management (69)

Totaal aantal geldige stemmen: 3.229

Geert Jan, Wessel en Thijs, proficiat! We blijven alle beursvoorspellers ook in 2007 kritisch volgen.