Shell wordt in Rusland flink de duimschroeven aangedraaid. Inzet van de strijd: Sachalin 2, het grootste energieproject ter wereld. Gazprom wil een fors belang, dus dreigt de Russische overheid met claims voor milieuschade van 30 miljard dollar. Wildwest praktijken in het Oosten.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

De problemen voor Shell begonnen toen in juli 2005 bleek dat de kosten van Sachalin, met 20 miljard dollar, twee keer zo hoog uitkomen dan gedacht. De Russische staat heeft pas recht op betalingen nadat alle kosten van het project zijn terugverdiend. Een contract uit de tijd van Boris Jeltsin. De stok om mee te slaan was dus gevonden. Shell moet zijn belang afbouwen ten gunste van Gazprom.

Flinke tegenvaller

Momenteel wordt er op het hoogste niveau onderhandelt hoe groot het stuk van de taart voor Rusland moet worden. Naar verluidt eist het Russische staatsenergiebedrijf Gazprom een belang van ca. 50%. Een flinke tegenvaller voor Shell topman Jeroen van der Veer, die in juni nog verklaarde dat de Russen wel tevreden zouden zijn met een aandeel van 25 procent. Zelfs premier Balkenende bemoeide zich met deze kwestie.

Ondertussen wordt de druk verder opgevoerd door te dreigen met torenhoge boetes of het intrekken van milieuvergunningen. Dat Rusland bereid is ver te gaan om energiebelangen te verdedigen blijkt uit de brute inlijving van olieconcern Yukos en het gasconflict met de Oekraïne, waardoor leveranties aan Europese landen korte tijd werden onderbroken. Met Duitsland wordt gesteggeld over hogere gasprijzen.

Zelfvertrouwen

Het optreden van Poetin en consorten kan niet los worden gezien van de enorm gegroeide machtspositie op energiegebied. Negen jaar geleden was Rusland praktisch failliet, vandaag de dag is het de grootste gasproducent en de één na grootste olieproducent ter wereld. Daarnaast is Rusland een toonaangevende exporteur van goud, fosfaat, lood, ijzererts en talloze andere grondstoffen. Kortom, Rusland blaakt van het zelfvertrouwen.

Zorgwekkend voor Europa is dat Rusland maling heeft aan imagoschade. Door de gascrisis met de Oekraïne zijn voor het eerst leverantieverplichtingen niet nagekomen. En ook bij dit conflict lijkt het buigen of barsten.

Gazprom is ondertussen hard bezig overal strategische posities op te bouwen. Het Franse Le Monde concludeerde in januari al: grondstoffen zijn de moderne afschrikkingswapens.

Zeer solide

Beleggers doen er goed aan verder te kijken dan de waan van de dag. Shell zal enkele miljarden aan toekomstige inkomsten moeten aftikken, maar fundamenteel is het plaatje zeer solide. De mondiale vraag naar ruwe olie en gas blijft stijgen, terwijl het aanbod onder druk komt te staan. Met een k/w verhouding onder de 10 en hoog dividendrendement zit er de komende jaren nog genoeg in het vat.

Disclaimer

De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De auteur heeft op het moment van publicatie een longpositie in Royal Dutch Shell.