Waar er bij Getronics een Italiaans lijk uit de kast rolde is bij BAM sprake van een Duits massagraf. Nederlands grootste bouwer moest een joekel van een winstalarm bekendmaken en sluit zelfs fraude bij Wayss & Freytag niet uit. Hoe heeft het zover kunnen komen?

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Het persbericht op de site is BAM groen gekleurd maar in dit geval zou rood meer op z’n plaats zijn. De winstprognose voor geheel 2006 is met maar liefst 50 miljoen euro verlaagd van 180 miljoen euro naar 130 miljoen euro. Het verlies bij Wayss & Freytag Schlüsselfertigbau is opgelopen tot 115 miljoen euro. Vrijwel alle bouwprojecten van de Duitse probleemdochter draaien met verlies.

Verbijsterd

De directie van Wayss & Freytag is per direct op non-actief gezet, het bedrijf is opgeheven als zelfstandige dochter en een externe accountant gaat de boekhouding onderzoeken. Daarnaast heeft de Raad van Bestuur een forensisch onderzoek gelast om eventuele onregelmatigheden te onderzoeken. Topman Joop van Oosten sprak van een 'catastrofe' en zegt 'verbijsterd' te zijn over de resultaten.

"Uit de evaluatie blijkt dat het gevoerde contract- en projectmanagement ontoereikend is geweest", aldus het persbericht. In een toelichting voor pers en analisten heeft Van Oosten het over 'onverklaarbare verschillen' tussen begrotingen en gemaakte kosten. Ook een verbijsterende conclusie, omdat juist BAM bij vriend en vijand een oerdegelijke reputatie heeft op het gebied van projectmanagement en kostenbeheersing.

Duitse bleeder

Wayss & Freytag komt uit de boedel van het in 2002 overgenomen HBG. Ook bij HBG was deze in 1996 aangekochte bleeder verliesgevend. Na de overname van NBM in 2000, HBG in 2002 en de deelneming in AM begin 2006, is de omzet van BAM vervijfvoudigd. Koninklijke BAM Groep behoort inmiddels tot de vijf grootste bouwbedrijven van Europa.

"We gaan hard ingrijpen in Duitsland", zei Joop van Oosten nog bij de tweede kwartaalcijfers. Probleem is dat men dit al tien jaar roept. HBG verloor zijn zelfstandigheid door grote verliezen in Duitsland en kwam via het Spaanse Dragados relatief goedkoop in handen van BAM. Het is het huidige bestuur aan te rekenen dat, ondanks alle signalen, het lek kennelijk nog steeds niet boven is.

Forse deuk

Een ander punt van zorg is de zwakke balans. Het eigen vermogen bedroeg per 30 juni slechts 7% van het balanstotaal en een garantievermogen van 15% is erg mager. En wat moet daar straks nog van afgeboekt worden? De controlerend accountant maakte daarnaast melding van een “beperkte mate van zekerheid” dat de halfjaarcijfers in overeenstemming zijn met IFRS regels.

Begin dit jaar nam veteraan Van Oosten het roer over van Wim van Vonno. Het dramatische winstalarm is een forse deuk in het vertrouwen van marktpartijen in het management. Daartegenover staat dat er nu echt schoon schip wordt gemaakt. BAM is een mooi en in potentie gezond bedrijf en komt dit debacle zeker te boven. Het aandeel is voorlopig wel even uit de gratie.