Minister Pieter Winsemius van VROM wil de hypotheekrenteaftrek vanaf 2010 geleidelijk afschaffen. Dat zei de bewindsman in het VPRO radioprogramma De Ochtenden. Dit terwijl voor zijn partij, de VVD, de aftrek heilig is. Of toch niet? Er volgde razendsnel een persbericht.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

PvdA-kamerlid Fred Crone noemde in een eerste reactie het standpunt van Winsemius een "verademing". Huizenbezitters zullen daar twee weken voor de Tweede Kamer verkiezingen vast anders over denken, moeten de campagnestrategen bij de VVD gedacht hebben. Niet morrelen aan hypotheekrenteaftrek, luidde het onvermijdelijke persbericht. "Er zit geen enkel licht tussen het standpunt van de VVD en dat van mij hierover."

Ongeloofwaardig

Vreemd. In de gewraakte uitzending zei de minister toch echt het volgende. "Op dit moment is het te vroeg. Dat je er op termijn naar gaat kijken, dat zou niet uitgesloten zijn." Het officiële VVD standpunt is echter dat er op geen enkele manier aan de hypotheekrenteaftrek mag worden getornd. De VVD ontkent dat er druk op Winsemius is uitgeoefend de uitspraken te herroepen. Erg geloofwaardig klinkt dat allemaal niet.

Vraagtekens

De VVD staat slecht in de peilingen dus deze rimpeling moest zo snel mogelijk worden gladgestreken. Toch roept dit vraagtekens op. Vraagtekens over de regie van Mark Rutte maar vooral over wat we na de verkiezingen mogen verwachten. Het zal niet de eerste keer zijn dat politici slecht nieuws bewaren tot het moment dat het pluche weer voor vier jaar is gegarandeerd. Dan is die dure hypotheek in ieder geval tot 2010 betaald