De familie Goddijn heeft waarschijnlijk een mooie fles champagne opengetrokken. TomTom bestuursvoorzitter Harold Goddijn, zijn vrouw Corinne en andere directieleden verkopen 14 miljoen aandelen aan institutionele beleggers.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Een signaal om ook maar te cashen? Het is voor het eerst sinds de beursgang in mei 2005 dat oprichters en bestuursleden hun belang in het navigatiesystemenbedrijf terugbrengen. De verkoop vertegenwoordigt 12 procent van het uitstaande aandelenkapitaal.

TomTom wil hiermee het aantal aandeelhouders vergroten en verklaart dat de top 'volledig gecommitteerd' blijft aan het bedrijf. Dat willen we best aannemen, het resterende belang van de grootaandeelhouders blijft met ca. 14 procent respectabel.

Beleggers reageerden uitgesproken negatief op het nieuws. Als de top nu deels uitstapt waarom zouden wij dan nog op de stukken blijven zitten, is een begrijpelijke reactie. Het bericht dat Nokia met een concurrerend navigatiesysteem wil komen is nog geen 24 uur oud.

Verder moet natuurlijk afgewacht worden hoe lang de institutionele kopers aandeelhouder willen blijven. De concurrentie neemt toe, hetgeen uiteindelijk ook TomTom in haar marges zal merken. Garmin heeft een bredere productportfolio.

De 'believers' wijzen op een sterk groeiende markt die gedomineerd wordt door TomTom en Garmin. Nieuwkomers moeten zich nog maar bewijzen. TomTom is geen World Online op wielen gebleken, de sceptici (waaronder ikzelf) past enige bescheidenheid.

Fundamenteel is er na de miljoenentransactie weinig veranderd. De vraag is wel hoeveel nieuwe beleggers nog aandelen willen kopen als de belangrijkste insiders het nu de tijd vinden om winst te nemen.