Het Amerikaanse Halliburton, 's werelds grootste dienstverlener voor de olie-industrie presenteerde uitstekende kwartaalcijfers. Misschien gaat bij de naam een lichtje branden. Dick Cheney, vice-president onder Bush, was CEO van Halliburton van 1995 tot 2000. Toeval of niet, het bedrijf verdient bakken met geld in Irak.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Halliburton (HAL) bestaat uit twee divisies: Energy Services Group (ESG) en Kellogg Brown & Root (KBR). ESG levert technische producten en diensten voor de exploratie en winning van olie en gas. Bijvoorbeeld bodemonderzoek, boren, hogedrukpompen en onderhoud. KBR richt zich op wereldwijde dienstverlening t.a.v. gas en oliewinning, olieraffinage en militaire en civiele activiteiten voor overheden.

De divisie KBR is actief in Irak, onder meer met facilitair werk voor het Amerikaanse leger en het trainen van Irakese politieagenten. Werkzaamheden in Irak droegen in het derde kwartaal voor ca. 1,2 miljard dollar bij aan de omzet en leverde 45 miljoen euro aan operationele winst op. Het totale financiële plaatje overtrof de analistenverwachting. De omzet steeg met 19 procent naar 5,8 miljard dollar en de winst per aandeel kwam de afgelopen drie maanden uit op 0,58 dollar. Analisten rekenden gemiddeld op 0,54 dollar.

De toename van de nettowinst met 41 procent en operationele marge met 14% laten zien dat er, ondanks lagere energieprijzen, geen sprake is van marktverzwakking. Dit terwijl de koers van Halliburton het afgelopen jaar nauwelijks iets gedaan heeft. Met een olieprijs rond de 60 dollar ontstaat een mooi instapniveau. Daarbij komt nog dat in de loop van 2007 de divisie KBR waarschijnlijk afgestoten wordt, hetgeen een extra impuls aan de koers zal geven. Kortom, de opwaartse potentie is aanzienlijk.

Risico’s: er dreigen rechtszaken vanwege mogelijke malversaties bij KBR en het bedrijf is omstreden vanwege de miljardenorders voor Irak, die deels zonder aanbesteding zijn gegund. Daar staat tegenover dat het bedrijf, net als het Amerikaanse leger, nog wel ‘even’ in Irak zal zitten. Als u geen moeite heeft met de business van dit bedrijf, dat samenwerkt met de net zo omstreden Carlyle Group, dan ligt hier een mooie kans op een hoog rendement.

Disclaimer

De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De auteur heeft op het moment van publicatie geen positie in Halliburton.