Het zal u niet ontgaan zijn, de Stemwijzer is weer in de lucht. Hiermee kan online een stemadvies voor de Kamerverkiezingen van 22 november worden opgevraagd. Als bedrijfseconoom en beurswatcher ben ik benieuwd naar de financieel-economische vragen.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Bij vorige edities viel me op dat financiën en economie er bekaaid vanaf kwam. Dit terwijl de impact op ons dagelijks leven bij geen onderwerp zo groot is. Denk eens aan werk, inkomen, belastingen, de hypotheekrenteaftrek of het begrotingsbeleid. Bent u bijvoorbeeld nog steeds voor gratis kinderopvang als er tegelijkertijd 4 miljard op de zorg moet worden bezuinigd?

Welke financiële onderwerpen krijgen de deelnemers dit jaar voorgeschoteld? Tot mijn verrassing zitten we vanaf stelling twee direct al zwaar in de materie. Een opsomming, met als kanttekening dat het deels subjectief is tot welke categorie je een onderwerp rekent.

Stelling 2 De kinderbijslag moet omhoog.
Stelling 3 Wie meer verdient, moet meer premie betalen voor de zorgverzekering.

Stelling 4 Ouders die werken moeten betalen voor kinderopvang.

Stelling 5 Als je thuiszorg nodig hebt, moet je daar aan meebetalen.

Stelling 6 Jongeren tot 27 jaar moeten geen bijstand meer krijgen.

Stelling 7 Vanaf 65 jaar krijgt iedereen een AOW-uitkering. Toekomstige ouderen met AOW en een pensioen van meer dan 15.000 euro moeten zelf gaan meebetalen aan deze uitkering.

Stelling 8 Het moet voor werkgevers gemakkelijker worden om werknemers met een vaste baan te ontslaan.

Stelling 21 Iemand met een koophuis mag de rente voor de hypotheek van de belasting aftrekken. Deze regeling moet minder voordelig worden voor mensen met hogere inkomens die een nieuwe hypotheek afsluiten.

Stelling 24 Schiphol moet blijven groeien.

Negen financieel-economische stellingen van de dertig, een respectabel aandeel deze keer. Integratie en criminaliteit is uit, it’s the economy stupid! Wel is duidelijk dat men dicht bij eigen huis en portemonnee is gebleven. Onderwerpen als het investeringsklimaat, corporate governance, privatisering, energie of macro-economisch beleid zijn vermoedelijk als te zware kost voor de gemiddelde kiezer afgevallen.

Wat het stemadvies betreft, die was hetzelfde als voor VVD-leider Mark Rutte: D66. Surfend naar de vergelijking van mijn resultaat met dat van de partij valt direct op dat een aantal verschillen nu net zitten in de financieel-economische hoek. Terug bij af? Gelukkig heb ik nog een maand bedenktijd.