ASM International is een bedrijf dat in halfgeleiders doet. Dat is wat anders dan in bijvoorbeeld broodjes of ontbijtkoek en voor de gemiddelde belegger inhoudelijk moeilijk te doorgronden. Er blijken daarbij ook nog begin- en eindfase activiteiten te zijn. ASMI verricht de eerste in Nederland en de tweede in Azië. Als belegger denk je dan 'so far so good'.

Door Jaap Blom van Blikopdebeurs.com

Interessant wordt het als blijkt dat de Aziatische tak van dit bedrijf apart genoteerd is in Azië en qua beurswaarde de totale waarde van het bedrijf (bij een koers van ca. 14 euro) overtreft. Oorzaak is dat de Nederlandse tak verliesgevend is. Er zou ook vanwege geringe samenhang van de activiteiten weinig toegevoegde waarde zitten in het geheel van activiteiten.

Raiders zoals het Amerikaanse Mellon (ca. 8 procent aandeelhouder) menen dat er veel te verdienen valt als het bedrijf zich zou opsplitsen. Volgens Mellon zou het huidig management al honderden miljoenen verspild hebben door niet te splitsen. Het management, tevens grootaandeelhouder (ca. 25 procent) denkt hier anders over en heeft dit nog eens bevestigd.

ASMI ziet de Nederlandse activiteiten in 2007 winstgevend worden en vindt opsplitsing dan pas aan de orde. Een adviesbureau steunt het management in deze conclusie. Voor aandeelhouders die hadden gehoopt op een snelle winst door opsplitsing misschien een tegenvaller en daarom een kleine koersterugval. Rabo Securities kijkt daarentegen ondanks alle rumoer rond ASMI naar boven en verhoogde het koersdoel van 14 naar 17,50 euro.

Is Rabo onder de indruk van het tromgeroffel van Mellon of van het zelfbewuste persbericht van het ASMI-management, waarin winstgevendheid van de eerste fase activiteiten en het volgens verwachting lopen van de huidige strategie wordt verkondigd? Ach, wie heeft gelijk?

Wint Mellon, koers omhoog! Wint het management en komen er mooie cijfers dan ook koers omhoog. Slaagt het management niet in het winstgevend maken van de eerste fase activiteiten dan opsplitsing en ook koers omhoog! Het lijkt waarachtig wel een loterij zonder nieten.

Disclaimer

De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De auteur heeft op het moment van publicatie een long positie in ASMI.