Twee weken geleden waagde ik me aan de voorspelling dat we in de laatste fase van de stijging zitten. De AEX stond toen op 470 punten, lonkend naar de weerstand op 478. Inmiddels quoteert de index rond de 480 punten. Het technische plaatje doet sterk denken aan een bergbeklimmer, bezig aan de laatste zware meters voor de top.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Koersbewegingen in de afgelopen 14 dagen passen (tot nu toe) aardig in het geschetste scenario. De oude top op 478 punten werd, gesteund door de lage olieprijs, uiteindelijk genomen. Boven de 480 punten lijkt de overtuiging echter verdwenen en houden de bulls en bears elkaar voorlopig in evenwicht. Ook de Dow Jones worstelt met nieuwe all time highs. Financiële markten kijken met argusogen naar richtinggevend macronieuws.

Zelf blijf ik zeer sceptisch tegen de markt aankijken. De Dow Jones staat op een niveau vergelijkbaar met de internethype in 2000 en voorjaar 2001. De Amerikaanse economie koelt echter flink af met een groei van 2,9% in het tweede kwartaal tegenover 5,6% in de eerste drie maanden van dit jaar. De huizenmarkt staat praktisch stil en het tekort op de handelsbalans en begroting neemt astronomische vormen aan. Hoort u iets langzaam tikken?

De bulls wijzen op de nog immer stijgende bedrijfswinsten. Op dit moment ontstaan er in de VS twee kampen. De ene gaat uit van een geleidelijke afzwakking van de economie, anderen vrezen een harde landing. In beide scenario’s zal er door bedrijven minder geld worden verdient. De vraag is hoe ver beleggers in aandelen vooruit willen kijken. Hoe kan het dat zowel de aandelen en obligatiemarkten, met tegenstrijdige visies, maar blijven stijgen?

Voorlopig blijf ik grotendeels liquide aan de zijlijn staan. De positie in energieaandelen is wel uitgebreid, ervan uitgaande dat de olieprijs niet structureel onder de 60 dollar zal zakken. Nieuwe berichten over een verder afzwakkende groei aan de overkant van de oceaan kunnen een nerveuze bullmarkt knock-out slaan. De neerwaartse risico’s zijn mijns inziens te groot om in het laatste kwartaal te gokken op die paar procenten extra winst.

Disclaimer

De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.