Als we het Financieele Dagblad mogen geloven voert Ahold momenteel serieuze fusiegesprekken met het Belgische Delhaize. Ahold, twee maal zo groot als haar Belgische branchegenoot, zou zelfs bereid zijn CEO en hoofdkantoor in te leveren. Slimme strategie of paniekvoetbal om uit handen van de 'barbaren' te blijven?

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Durfkapitalisten Centaurus en Paulson hebben de afgelopen maanden de druk fors opgevoerd om een break-up scenario te forceren. De hedge funds willen het concern in drie stukken opsplitsen: supermarkten in Europa, supermarkten in de VS en de Amerikaanse groothandel US Foodservice. Onderdelen die volgens vriend en vijand weinig synergie hebben. Doel hierbij is de achtergebleven beurskoers een flinke impuls te geven.

Voor Centaurus en Paulson is een eventuele fusie slecht nieuws. Het splitsen van Ahold levert op korte termijn meer geld op. Een aandelenruil heeft tot gevolg dat het belang van de investeerders behoorlijk verwatert. De vraag is echter of het medicijn niet erger is dan de kwaal. De Belgen hebben volgens het Financieele Dagblad nogal wat noten op hun zang. Delhaize zou een fusie eisen op basis van volledige gelijkwaardigheid.

Omdat de beurswaarde van Ahold tweemaal zo groot is zal het nodige tafelzilver verkocht moeten worden, bijvoorbeeld US Foodservice en het 60 procent-belang in het Scandinavische ICA. Wat de portfolio betreft lijkt Delhaize erg op Ahold. De Belgen behalen ruim 70 procent van de omzet in de VS. Veel overlap dus en weinig nieuwe markten. Ongetwijfeld kunnen in de VS kostenvoordelen worden behaald maar verder voegt een fusie weinig waarde toe.

Niet een overhaast huwelijk maar goede operationele prestaties is het juiste medicijn om meer waarde voor aandeelhouders te creëren. Mede door de prima kwartaalcijfers is de koers flink opgelopen waardoor de onderwaardering nu al deels is verdwenen. De verkoop van US Foodservice is een volgende logische stap. Een koers rond de break-up value tussen de 9 en 10 euro is ook zonder fusie bereikbaar. Moberg mag in Amsterdam blijven.

Disclaimer

De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De auteur heeft op het moment van publicatie geen positie in Ahold.