De AEX index heeft de afgelopen weken de weg omhoog weer gevonden. Gesteund door rust aan het rentefront en lagere grondstofprijzen staan we nu rond de 470 punten. Een mooie stijging van 15 procent sinds begin juni. Hoewel het riskant is in een glazen bol te kijken denk ik dat we in de laatste fase zitten van een stijging binnen een dalende trend.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Met de huidige stand komt de AEX index dicht in de buurt van de oude toppen tussen 474 en 478 punten. Technisch mag dan op behoorlijk meer weerstand gerekend worden, al is het goed mogelijk dat (tijdelijk) niveaus boven de 480 punten worden opgezocht. Binnen de bandbreedte 480-500 zou, indien de oude toppen eraan gaan, een nieuwe top gevormd kunnen worden. Fundamenteel is mijns inziens dan de koek echt op en wordt het voor beleggers tijd om serieus naar beneden te gaan kijken.

De plotselinge forse correctie van de olieprijs heeft financiële markten een flinke impuls gegeven. Een daling van 80 naar 64 dollar is fors, zeker als je bedenkt dat dit slechts gebaseerd is op de verwachting dat China haar economie wil afremmen en meevallende cijfers over de Amerikaanse olievoorraden. Het is echter veel meer het aanbod dan de vraag dat de oliemarkt zal bepalen! Nieuwe olievelden worden amper gevonden en het overgrote deel van de huidige olieproductie komt uit stokoude velden die bijna aan hun productiepiek zitten.

Dan de Amerikaanse economie. Die koelt flink af, met een groei van 2,9 procent in het tweede kwartaal tegen 5,6 procent in de eerste drie maanden. Als deze trend doorzet dan is zelfs een renteverlaging niet onmogelijk om een recessie te voorkomen. Dinsdag werd een maandelijks all time high tekort op de handelsbalans van 68 miljard dollar bekendgemaakt. Ondertussen leent het land nog elke dag 3 miljard dollar van de rest van de wereld. Het IMF houdt dan ook rekening met een materiële daling van de dollar. Hoe denkt u dat de ‘dollar keizers’ in de AEX index hierop reageren?

De daling van de 10-jaars rente in de VS en Europa ondersteunt de visie dat economische groei op haar retour is. Europa loopt achter de Amerikaanse cyclus aan, maar ook voor de Eurozone verwacht de ECB een lagere groei in 2007. De zwakke huizenmarkt in de VS is een ander rood stoplicht voor de bulls. Als grondstoffen en edelmetalen de weg omhoog weer vinden is het tijd de aandelenportefeuille winterklaar te maken. Deze maand zullen beleggers de roze bril wel ophouden maar van een AEX op 420 in oktober sta ik niet te kijken.

Disclaimer

De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.