Pas op voor durfkapitalisten die "als sprinkhanen bedrijven leegvreten en dan weer weggaan". Stevige taal van onze minister van Economische Zaken Joop Wijn. De ambitieuze politicus kondigde een heuse rondetafelconferentie aan met 25 grote beursgenoteerde bedrijven en private equity partijen. Eind vorige week werd het initiatief van Wijn plotseling afgeblazen. Of kunnen we beter spreken van afgeschoten?

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Uiteraard mag niet de indruk worden gewekt dat er een verband is tussen het schrappen van de conferentie en de vernietigende kritiek van marktpartijen. Er volgen nu individuele gesprekken met "betrokken partijen", aldus een voordvoerder van EZ tegenover NRC Handelsblad. Dezelfde woordvoerder toverde nog een origineel argument uit de hoge hoed. Bedrijven en investeerders bij elkaar aan tafel zetten is "heel gevaarlijk". Stel je voor als er bij de borrel zaken worden gedaan...

Piet Korteweg, oud topman van Robeco, meent dat Wijn "angst zaait voor buitenlandse junglekapitalisten". Korteweg werkt tegenwoordig overigens als adviseur bij de Amerikaanse investeerder Cerberus. Andere reacties varieerden van "onverstandig" tot "niet bevorderlijk zijn voor het Nederlandse vestigingsklimaat". Ook minister Zalm veegde de vloer aan met zijn jonge collega. De uitspraken zijn volgens hem "een karikatuur die niets met de werkelijkheid te maken heeft".

Er is nog een reden waarom Wijn, oud investment manager bij ABN Amro, de plank misslaat. Partijen als het Amerikaanse KKR en Apax spelen een nuttige rol om aandeelhouderswaarde voor beleggers te vergroten. Neem uitgever VNU. De overname door durfkapitalisten was een direct gevolg van jarenlange waardevernietiging. Ontevreden aandeelhouders zagen een nieuwe, peperdure acquisitie door Rob van den Bergh niet zitten, onder wiens leiding de nettowinst van VNU met 80% is gedaald en de beurskoers 60% gekelderd. Mag een ander het dan misschien eens proberen?

Bij Ahold klopten Centaurus en Paulson aan de poort. De reden: matige cijfers, weinig synergie voordelen en een onderwaardering op de beurs. Een opsplitsing zou volgens de investeerders meer waarde creëren. Het supermarktconcern houdt de deur voorlopig dicht maar topman Anders Moberg heeft de boodschap waarschijnlijk wel begrepen. Door betere resultaten verdwijnt de discount t.o.v. sectorgenoten op de beurs vanzelf en is het bedrijf niet meer interessant meer als overnameprooi. De klok tikt.

Aad Jacobs, oud president commissaris bij VNU sprak graag over "sabelgekletter van aandeelhouders". Volgens Jacobs kiezen investeerders voor "korte termijn gewin en eigen belang", en niet voor het belang van het bedrijf. De feiten vertellen een ander verhaal. Durfkapitalisten staan pas op de stoep als het zittende management gedurende een lange periode onvoldoende presteert. In een gezonde, open markteconomie is dat een prima zaak. Voor het bakzeil van Wijn geldt hetzelfde.