Kleine verliezen voor Europese beurzen en Wall Street dat jojoot tussen winst en verlies. Een typische reactie van aandelenmarkten in oorlogstijd. Indices bewegen in het tempo van nieuwsflitsen, nerveus maar zonder duidelijke richting. De crisis in het Midden-Oosten heeft het kwartaalcijferseizoen even naar de achtergrond gezet. Wat zijn de gevolgen voor financiële markten?

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Analisten zijn net zo verdeeld in de beoordeling van de markt als politici over de oplossing van het conflict. Beurzen kunnen stijgen bij geopolitieke spanningen, zo hebben we tijdens de Golfoorlog gezien. De redenering is dat als het gevreesde scenario wekelijkheid wordt, onzekerheid daarover uit de markt is. Andere experts verwachten een duidelijke switch van aandelen naar grondstoffen. Weer anderen kijken naar het (beperkte) economische belang van de strijdende partijen en zien nauwelijks effecten op de beurskoersen.

Wie gelijk krijgt zal mijns inziens afhangen van de scope van het conflict. Blijft het bij een strijd van Israël met Hezbollah in Libanon en Hamas in Gaza dan zal het, wat de beurzen betreft, wel met een sisser aflopen. Raakt Iran, al dan niet via bondgenoot Syrië, militair betrokken, dan ontstaat een veel gevaarlijkere situatie. Iran heeft na Saoedi-Arabië ’s werelds grootste oliereserves en produceert ca. 4 miljoen vaten per dag. Het land heeft al eerder gedreigd de Straat van Hormoes af te sluiten, een essentiële vaarroute voor de olie-export.

Hezbollah

Zowel Iran als Syrië, beiden hofleverancier voor Hezbollah, zullen er alles aan doen om buiten het conflict te blijven. President Ahmadinejad van Iran, die eerder verklaarde het liefst alle Israëli’s de zee in te drijven, haast zich nu voor een stakend vuren te pleiten. Maar wat gebeurt er als een raket van Iraanse makelij een Israëlisch ziekenhuis treft? Of een olie-installatie? Onzekerheid en de daarmee gepaard gaande volatiliteit zullen de komende weken het beeld blijven bepalen. Nieuwe posities neem ik voorlopig even niet in.