Vrouwen bloot, handel dood. Een bekende uitdrukking op de beursvloer als de temperatuur naar zomerse waarden stijgt. Hoewel dit in de praktijk wel meevalt, kenmerkt de vakantieperiode zich door lage omzetten en weinig richtinggevend nieuws. Een goed moment om eens kritisch naar uw effectenportefeuille te kijken.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

En met kritisch naar de portefeuille kijken doel ik niet alleen op het rendement. Natuurlijk, een outperformance ten opzichte van de AEX index is altijd plezierig. Minstens zo belangrijk is echter om vast te stellen of het mandje aandelen nog beantwoord aan drie belangrijke vragen die iedereen zich minstens één keer per jaar zou moeten stellen. Wat is mijn doel met beleggen, wat is mijn beleggingshorizon en wat is mijn gewenste risicoprofiel.

Een voorbeeldje wat risicoprofiel betreft. Als een deel van de de portefeuille geliquideerd moet worden indien de wasmachine stuk gaat, dan is het niet handig in aandelen te zitten met een hoge volatiliteit. Ook een goede spreiding van de portefeuille in voldoende aandelen en sectoren is een punt van aandacht. Open deuren wellicht, maar toch. Zelf beleg ik af en toe zeer speculatief, maar slechts met maximaal 10% van de portefeuille. En voor bleeders, luchtballonnen en fata morgana’s geldt: zo snel mogelijk afscheid nemen.

Ga nooit volledig af op aandelentips van analisten of andere zelfbenoemde goeroes. Gebruik ze als spiegel naast uw eigen visie op de markt en individuele aandelen. Langere termijn beleggers kijken naar perspectief van bedrijf en sector, strategie, kwaliteit van het management, beurswaardering en aandeelhouderswaarde. Het allerbelangrijkste: beleggen moet leuk zijn, met geld dat u kunt missen. Veel zon en wijsheid gewenst!