Oplopende geopolitieke spanningen, stijgende Amerikaanse benzineprijzen en zorgen over voorraden stuwden de olieprijs weer naar recordhoogte. De augustus future voor een vat ruwe olie sloot woensdag in New York op $75,19. De waan van de dag uit Noord-Korea zal echter niet richtinggevend zijn. Waar het echt om gaat de komende jaren is vraag en aanbod.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

De mondiale vraag naar ruwe olie zal fors blijven stijgen door de snelle economische groei van opkomende landen als China, India en Brazilië. Dat is echter geen nieuws meer. Een toenemend aantal oliewatchers beseft dat de aanbodkant een veel groter probleem is. Nieuwe olievelden worden nog amper gevonden en het overgrote deel van de huidige olieproductie komt uit velden van minstens tien jaar oud die bijna aan hun productiepiek zitten.

Verder is er toenemende twijfel over de hoogte van zogenaamde 'bewezen reserves' uit het Midden-Oosten. Volgens het gerenommeerde Petroleum Intelligence Weekly (PIW) zijn de oliereserves van Koeweit slechts de helft van wat het land officieel opgeeft. Energiegoeroe Matthew Simons schreef in zijn vorig jaar verschenen boek ‘Twilight in the desert’ dat de belangrijkste olievelden van Saoedi-Arabië in zorgwekkende staat verkeren.

De grote vraag is wanneer het olieproductie plafond bereikt wordt. Binnen hoeveel jaar komt Peak Oil in zicht? Het oerconservatieve Internationaal Energie Agentschap (IEA) verwacht dat dit pas over een jaar of twintig het geval is. Steeds meer onafhankelijke onderzoekers en experts denken dat Peak Oil veel sneller komt, met als gevolg een tekort aan olie vóór 2010. Het zal geen jaren meer duren voordat de beurs dit scenario incalculeert.