AEX zwaargewicht Philips maakte deze week bekend een meerderheidsbelang in haar halfgeleiderdivisie te willen verkopen. Het elektronicaconcern geeft hiermee een belangrijk signaal af. De winstvoorspelbaarheid neemt toe terwijl het risicoprofiel verbetert. Het aandeel kan nog verder profiteren van de verborgen juwelen binnen de medische divisie.

Door Hans Jager van Blikopdebeurs.com

Met de voorgenomen verkoop van de halfgeleiderdivisie verdwijnt een cyclische stoorzender uit de portfolio van 'de kumpenie'. De divisie presteert al jaren onder de maat en een verkoop maakt het concern minder conjunctuurgevoelig . Het creëren van een minderheidsbelang via een beursgang of verkoop aan investeerders is dus in het belang van aandeelhouders. De beurswaardering van de flippen blijft al jaren achter door de kwakkelende chipafdeling.

De strategie om afscheid te nemen van te conjunctuurgevoelige activiteiten is al eerder ingezet met het terugbrengen van belangen in TSMC en LG Philips. In plaats daarvan wordt geïnvesteerd in solide bedrijven die excelleren in hun markt. Philips is zich succesvol aan het omvormen naar een voorspelbare onderneming die zich richt op technologie, gezondheidszorg en lifestyle. Daar passen ook nieuwe initiatieven in, zoals de draagbare navigatiemarkt.

Wat nog onvoldoende in de koers wordt verdisconteerd is de toegenomen waarde en potentie van de medische divisie. Deze maand werd voor 1,3 miljard het Amerikaanse Intermagnetics General overgenomen dat gespecialiseerd is in onderdelen voor MRI apparatuur. Eerder dit jaar kocht Philips de bedrijven Witt Biomedical en Lifeline Systems. Deze ondernemingen richten zich respectievelijk op dotterbehandelingen en zorg op afstand voor ouderen.

Topman Gerard Kleisterlee zit goed op koers met zijn strategie. De conjuncturele kwetsbaarheid neemt af en met de juiste acquisities worden de overgebleven divisies versterkt. Omzetgroei en operationele marge ontwikkelen zich positief. Met een koerswinst verhouding van 10 is het aandeel bovendien zeer aantrekkelijk gewaardeerd. Philips staat als enige Nederlandse technologiefonds op mijn fundamentele kooplijst.

Disclaimer

De informatie in deze bijdrage is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De auteur heeft op het moment van publicatie geen positie in Philips.